Mer om spel: Holmes naturligtvis

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Artikel

I förra numrets spelartikel nämndes en rad deckarspel. Men det finns fler att införskaffa på den svenska marknaden.

Naturligtvis fattas inte den store Sherlock Holmes bland spelförebilderna. Hans eminenta förmåga att räkna ut hur ledtrådarna löper och hans förmåga att dra slutsatser av det allra minsta är förstås förmågor som passar spelkonstruktörer.

Target Games har marknadsfört två översatta spel. Sherlock Holmes och En studie i rött, som passar också den som gillar att klura ut problem på egen hand. Spelen, som finns i stabila kartonger, innehåller spelplan (karta över centrala London), ett antal böcker med förutsättningar för de olika mysterierna, och ledtrådar samlade i andra häften, t.ex. artiklar ur dagstidningar. Varje mysterium inleds som en novell, och den/de tävlande skall med hjälp av det som finns med kunna besvara ett antal frågor. Man kan lösa problem själv, tävla mot varandra eller tävla i lag. Det galler förstås att komma fram till gåtans lösning så snabbt som möjligt.

Detta är alltså en typ av spel som mer liknar litteratur än de klassiska spelplans- och tärningsspelen. Här finns mycket lite av slump. Naturligtvis passar spelen inte alls för den deckarälskare som helst vill ha böcker där spänningen ligger i hur hjälten avslöjar boven, eller avvärjer katastrofen/terrorbomben/klarar sig undan skurkar, eller som alltid tittar längst bak i boken för att se hur det går.

Sherlock Holmes-faktorn får godkänt, eftersom ordföranden i det svenska Sherlock Holmes-sällskapet, The Baskerville Hall Club, Carolina Gomez Lagerlöf, ha spelat med nöje.

Tyvärr har Target slutat tillverka spelen (som under åren sålt i imponerande upplagor. 10 000 ex för de första, i jämförelse med hur dåligt deckarspel säljer i Sverige) men fortfarande bör de gå att få tag i hos större spelbutiker.

Spelen är ursprungligen engelska, konstruerade av en Holmes-älskare, som har gjort fler än de båda översatta. I Storbritannien säljs de fortfarande.

LEIF-RUNE STRANDELL

Ordförande i Sällskapet Deckarvännerna, vid vars februarimöte kollegerna från Baskerville-klubben presenterade sig och där Holmes-experten Ted Bergman visade sällsynta böcker, bilder och Sir Arthur Conan Doyle -brev. Och vi fick lära oss att Sir Arthur inte får kallas författare, han var ju bara agenten som förmedlade dr Watsons manuskript…  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22