McBains tvillingar och adresser

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Artikel

Av Ted Bergman

Ett nöje som många Holmesianer (eller Sherlockianer) brukar ägna sig åt är att logiskt försöka förklara de inadvertenser som Dr Watson (läs Doyle) belagts med i berättelserna om Sherlock Holmes. Författare som Doyle och Ed McBain har dock mycket sig själv att skylla när de inte tillräckligt noga kontrollerar (eller låter kontrollera) detaljer i sina texter som ju i hög grad skall ge sken av att dokumentera verkligheten.

Det finns en Medical Examiner, Paul Blaney, som är anställd på the Coroner’s Office i Isola. Han dök upp i den fjärde boken 1957 och hängde sedan med. I Tricks från 1987 byter läkaren emellertid plötsligt namn till Carl Blaney och därefter användes de bägge namnen Paul och Carl omväxlande i flera böcker tills läsarna protesterade.

McB tog då till det geniala draget att förklara att i själva verket arbetade ett par tvillingar, Paul och Carl, som Medical Examiners i Isola. Han lät därpå saken bli en stående gimmick återkommande i varje bok. Redan i första kapitlet av romanen HARK! möter Carella sålunda en M E ”who was either Carl Blaney or Paul Blaney, Carella didn’t know yet; the men were twins, and they both worked for the Coroner’s Office”.

Men i HARK! missar McB i stället en annan sak. Adressen till the Precinct House anges här som 711 Grover Avenue. Därmed har författaren genom åren låtit polisstationens byta adress enligt nedan:

Killer s Choice: 457 Parkside

The Heckler: 711 Grover Avenue

Let’s Hear It for the Deaf Man: 41 Grover Avenue

HARK!: 711 Grover Avenue

Jag sände ett mail till McB och frågade hur länge han trodde detektiverna på 87:e skulle stå ut med att inför varje pass vara beredda på att deras Precinct House på nytt bytt adress.

Redan efter tre minuter fick jag följande smarta, dubbelbottnade svar:

”It has many entrances, Ted!”

Det ska bli intressant att se om/hur han kommenterar problemet i nästa 87:e-roman.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22