Mats Wahl: Deckarförfattare för ungdom som faktiskt bör läsas av vuxna

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

Det är inte lätt att hitta skillnader mellan ungdomsdeckare och vuxendeckare numera. En författare som är svår att litterärt åldersbestämma är Mats Wahl.

Hans böcker brukar ofta klassificeras som ungdomslitteratur men skriver romaner som kan intressera alla åldrar. Inte heller drar han sig får att ta upp fundamentala frågor i sina texter. Han skriver om mänsklig grymhet, sorg, liv och död och dessutom sätter han in dessa saker i ett spännande sammanhang.

Mindre pladdrig än Marklund

Pia Huss i Dagens Nyheter skrev i den tidningens recension av Mats Wahls Tjafs (Brombergs) att hon inte kan skilja den romanen nivåmässigt från Mankell, Marklund eller Nesser. Hans poliser kverulerar visserligen mindre än Mankells Wallander, han skriver mindre pladdrigt än Marklund och precisare deckarmässigt än Nesser.

Inte heller väjer han får smaskiga brottsplatsbeskrivningar när kriminalassistent Harald Fors och kollegan Gunilla Strömholm kommer dit. I Tjafs har 19-årige Ahmed Sirr mördats. De hittar honom i skogen med genomskjutet huvud och byxorna nerdragna.

Den romanen kunde gott ha kommit ut för vuxna.

Mats Wahl föddes i Malmö 1945 och när han var två år gammal flyttade hans med Mats hem till föräldrarna. Fadern övergavs och morföräldrarna blev nästan hans nya mamma och pappa.

Morfar och mormor bra berättare

Morfadern, som varit folkskollärare, var förtjust i att prata och berätta och han läste mycket för Mats och svarade gärna på alla frågor. Mormor – som blev 102 år gammal – var också en skicklig berättare och hittade på historier om sådant som hänt henne som barn.

I skolan blev Mats kär i Katarina som var mycket vacker, men som tolvåring flyttade han med mor och styvfar till Stockholm. Katarina var borta och den erfarenheten har han skrivit om i flera böcker, till exempel Maj Darlin, som utspelas i ett litet samhälle på femtiotalet.

Kanske låg Katarina också bakom att Mats kom att skriva kriminalromaner. Hennes pappa var nämligen överkonstapel.

Läste mycket som ung

Han läste mycket på den här tiden – Enid Blyton, Biggles, Robinson Cruse, De tre musketörerna, Greven av Monte Christo och Den hemlighetsfulla ön.

I Stockholm bodde han på Söder och gick i Eriksdals folkskola som på den tiden var Sveriges största skola med över tvåtusen elever.

”Det var lika många som i hela det lilla gotländska samhälle jag kom ifrån.”

Han var ingen lycklig tonåring utan påstår att tiden mellan femton och tjugofem var den svåraste delen av hans liv. Han visste inte vart han skulle eller ville ta vägen.

Kom till skott 1961

Det var i juli 1961 som Mats Wahl bestämde sig för att bli författare. Ernest Hemingway, som fått Nobelpriset i litteratur 1954, sköt sig med sin dubbelbössa. Alla tidningar skrev och Mats gick till biblioteket vid Medborgarplatsen och lånade Farväl till vapnen, den Hemingwayroman som råkade finnas inne.

Nobelpristagaren blev den tilltänkte författaren första skrivlärare. Mats Wahl läste allt Hemingway och härmade.

”Jag tyckte om det korthuggna i Hemingways stil. Numera läser jag sällan Hemingways texter. Fast det finns några noveller som jag fortfarande tycker om. Romanen Den gamle och havet har jag aldrig tyckt om.”

På universitetet läste Wahl litteraturhistoria och socialantropologi utan att ta någon examen. I stället började han 1965 arbeta som lärare och jobbade senare på specialinstitutioner för ungdom.

1978 publicerade han sin första bok, På spaning efter växandets punkt, en fackbok i ämnet pedagogiskt arbete med ungdom i kris. Sedan dess har det blivit drygt trettio böcker, flera TV-serier och teaterpjäser.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22