Mary Wesley – frispråkig författare som blev 90 år

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

Författarinnan Mary Wesley, född Mary Aline Mynors Farmar, som kom ut med sin första bok vid 70 års ålder och sedan fortsatte att publicera en hel rad ganska frispråkiga bästsäljande romaner har avlidit 90 år gammal. Hon efterlämnar tre söner.

Hennes bok Jumping the Queue från 1983 berättar om en änka som faller offer för en ung mördare på rymmen. The Times skrev om den att den var ”för underhållande för att kunna ta litterära priser.”

Hon var dotter till arméöversten Harold Mynors Farmar som inte tyckte att kvinnor behövde utbildning.

Berömd för sen start

Författaren till The Camomile Lawn och A Sensible Life blev berömd för att hon påbörjade sin litterära karriär sent i livet och för att personerna i hennes böcker visade fram entusiastisk sexualitet. Men själv avskydde hon påståendet att hon skrev som Jane Austen, fast med mer sex.

”Folk hajar till åt mina böcker. De undrar hur en gammal kärring kan skriva om sex. Som om det vore möjligt att glömma sånt!” har hon sagt. Den förra baronessan – kusin till Hertigen av Wellington – hittade typer att skriva om i brittisk överklass och ofta utspelades hennes böcker under Andra världskriget.

Amorösa äventyr

The Camomile Lawn var en sådan roman som blev en TV-serie. Hjältinnorna hade många amorösa äventyr. Bilderna visade mycket naket och det vände hon sig emot. Inte av moraliska skäl utan för att bostäderna under kriget var kalla. Folk tog inte av sig kläderna förrän de låg nerbäddade. Under krigsåren sprack Wesleys första äktenskap med baron Swinfen.

”Då älskade vi mycket, skrattade mycket, oroade oss ständigt och sörjde ofta. Och vi drack nästan hela tiden,” sa hon.

Trots sin bakgrund saknade Mary Wesley ofta pengar. Hon var sambo med den tyskfödde journalisten Eric Siepmann som hon träffade 1944.

När han dog 1970 försörjde hon sig med stickning.

Hon hade skrivit ett par barnböcker tidigare men det skulle dröja till 1983, när hon var 70, innan hon fick förläggare till romanen Jumping the Queue, en humorladdad historia om incest, självmord och medelålders sex.

Den slog och därefter skrev hon en bok om året – och de flesta hamnade på bestsellerlistan.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22