Martin Fido omprövar Agatha Christie

Jan 16th, 2008 | By | Category: 2001-4, Artikel

FALMOUTH, MASSACHUSETTS (DAST) “När jag hade läst tio-tolv av Agatha Christies åttiotal böcker, kunde jag under den fortsatta läsningen avslöja hennes mördare i tre romaner av fem genom att läsa dem omsorgsfullt.” Det konstaterar Martin Fido, som skrivit The World of Agatha Christie, som prisades av Iwan Morelius i DAST 1/2001. Under läsningens och arbetets gång fann Fido anledning ompröva sin syn på denna märkliga författarinna.“Hos Agatha Christie får man vara beredd på att det finns en medbrousling, att det inte är en ensam person som utfört mordet. Medan man försöker fundera ut hur en enda person kan ha utfört det, så kan det visa sig att två personer är skyldiga. Det är ganska säkert att de som från början nämns som misstänkta vanligtvis inte är de verkligt misstänkta. Men det finns ingen garanti här. Den utpekat misstänkte kan vara förövaren. Christie är lysande när det gäller att överraska oss med vem den skyldige är. Det kan vara den person som kommer och ber om hjälp. Det kan vara den person som förefaller att vara mördad. Hennes sätt att välja en misstänkt som man inte har gissat är absolut briljant.

Orsaken till att jag gjorde den här boken var att jag blev ombedd att göra den. Så det handlar om pengar helt enkelt. Förläggaren sa, vill du göra en bok om Agatha Christie och jag sa Yes. Under arbetets gång växte min respekt för henne enormt. Jag hade tidigare slumpvis läst en eller annan bok av henne och uppfattat henne som en stor bästsäljare. Jag fattade inte riktigt varför. En hel del av hennes gestalter är ganska platta. De brukar inte direkt hoppa upp ur boksidorna. Ibland är hennes karaktärer rentav bättre gestaltade på film.

Men efter att ha gått igenom och läst en massa Agatha Christie, imponerades jag av hennes skickliga sätt att manipulera intrigen. Hennes ärlighet. Hon luras inte… Fast hon har en massa dåliga vanor. Hon är fruktansvärt förtjust i enäggstvillingar. De dyker upp två, tre gånger. Det menar jag är ett billigt sätt att förklara vad han gjorde i Plymouth när han borde ha varit i London. Men bortsett från sånt som identiska tvillingar, så tycker jag att hon är uppslagsrik, hon är uppriktig mot läsaren, hon tillhandahåller de rätta ledtradarna och hon missleder alltid på ett mycket hederligt sätt.

Jag blev imponerad av hennes rena och läsbara språk. Mitt under arbetet med Agatha Christie skulle jag skriva ett föredrag för en konferens om Joseph Conrad. Det var som att simma i sirap efter det underbart rena språket hos Agatha Christie. Jag imponerades av djupet och bredden i hennes läsning och hennes musikkunskap.

Hon framställde sig själv som en icke intellektuell person som inte nådde upp till makens och dennes vänners eller till Dorothy Sayers nivå. Hon var inte pretentiös, men Herre Gud… hon läste praktiskt taget alla viktiga böcker. Hon köpte alltid nya diktsamlingar. Hon var också en mycket väl utbildad, fulländad pianist. Hon hade nog kunnat bli konsertpianist om hon inte haft så dåliga nerver.” B.F.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22