Mårten Nilsson: Ny thrillerförfattare med stark potential

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Kjell E Genberg

Både datum och plats kändes väldigt passande. Jag träffade Mårten Nilsson utanför Uppsala domkyrka den 11 september 2002. Egentligen borde inte kyrkan stå där, för i Mårten Nilssons debutthriller Reportern sprängs den i bitar av terrorister en kall natt.

Nu är inte Nilsson en skinande blank debutant. 1999 kom han ut med en bok om ledarskap: Coach. Konsten att bygga ett vinnande lag (Svenska Förlaget).

Den boken sålde så bra att Mårten fick blodad tand och ville fortsätta att skriva längre texter. Ett krux var förstås att han arbetade heltid som journalist på Radio Uppland i Uppsala. Men, som någon har sagt, problem är bara förklädda lösningar.

”Jag hade ju haft den här idén till intrig i några år”, säger han när vi sitter och pratar på en krog alldeles intill Fyrisån. ”Redan för två år sedan skrev jag bokens första mening: Smällen hördes över hela stan. Sedan låg projektet på is och grodde tills det växte till sig så pass att jag inte kunde vänta längre. Då tog jag tjänstledigt från radion i sex månader för att skriva ner hela historien.”

Grävande nyhetsjournalist

Reportern handlar, som titeln antyder, om en radiojournalist som hamnar i händelsernas centrum när terrorn drabbar först Uppsala och sedan Stockholm. Muslimer och andra från Mellanöstern blir genast misstänkta, men efterhand får man veta att det kan finnas andra möjligheter. Nyhetsreportern som gräver fram de nya bevisen heter Robert Thorén och verkar ha lånat en del drag av upphovsmannen.

”Det är nog så. Jag anser att journalister har ett viktigt samhälluppdrag.”

Thorén är en moralisk, ganska rättrådig man med en sorg efter en trafikdödad dotter inom sig. Historien utspelar sig några år framåt i tiden, på en kommersiell radiostation. Att den arbetsplatsen har en bra nyhetsredaktion är väl det som mest doftar fiktion. Mårten Nilsson har lagt sig vinn om att skildra sitt Uppsala och det har inte förändrats de få år som gått när boken utspelas.

”Uppsalamiljön är så unik att jag tyckte den måste exploateras litterärt. Och domkyrkan är ett mycket tydligt mål om staden någonsin skulle hotas.”

Thorén har drag av trettiotalets litterära detektiver, beskrivna av bland andra Hammett. Han är lite på kant med somliga arbetskamrater, aningen ödslig, men en man som kan sitt jobb och inte väjer för svårigheter.

”Så är det nog. Problemlösaren ska helst vara en ensam kämpe som inte har alltför många vänner. Och är man journalist måste man måna om sin integritet.”

Född i Kalix, bott längst i Uppsala

Mårten Nilsson föddes 1955 i Kalix där han bodde i tjugo år, växte upp och gick skola.

”Men det slår mig att jag har bott ännu längre i Uppsala. Jag kom hit för att studera på universitetet efter gymnasiet och nu har jag vistats här i 27 år.”

1982 tog han en fil. kand och började sedan pröva sig fram som nyhetsjournalist.

”Åren 1987-89 var lite tuffa. Då jobbade jag på Ludvika Tidning i Dalarna och veckopendlade. Innan jag hamnade på Radio Uppland vikarierade jag på Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Upsala Nya Tidning. Det lärde mig hur olika medier funderar.”

Satsar på eget förlag

Boken Reportern har kommit ut på ett för mig okänt förlag – Succéförlaget ABC.

”Det är mitt eget”, erkänner författaren och jag vill förstås veta varför han gett sig in på så ekonomiskt farliga vägar. ”Jag skickade manuskriptet till några förlag, Norstedts tackade nej utan att motivera avslaget och det gjorde mig förbannad. Efter att ha tänkt igenom saken bestämde jag mig för att satsa på mig själv och tog banklån för att klara finanserna. Nu ser jag det som en enorm fördel att få bestämma allting själv.”

Marknadsför efter eget huvud

För att hinna med trots fulla arbetsdagar på Radio Uppland har Mårten fått öka insatserna på fritiden och hittills säger han att det gått bra trots mängden utgivningar av nya thrillers och deckare. Han marknadsför efter eget huvud och slipper hamna i ett stort förlags klumpreklam.

Gör han rätt? Gör de stora förlagen fel? Det är svårt att säga, men jag kommer att tänka på grammofonbolaget Decca som en gång tackade nej till Beatles med motiveringen att det fanns alldeles för många gitarrgrupper.

”Om det går som jag hoppas kan Thorén få komma tillbaka i fler böcker. Går det ännu bättre kan jag till och med tänka mig att ge ut andra författare.”

Så talar en man från Norrland. Reportern är så bra att den mycket väl kan bli den succé förlagsnamnet antyder.

När det hänt vill jag att ni minns var ni läste det först.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22