Marklund och Guilliou kompanjoner

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Artikel

Jan Guillou lämnar efter 20 år Norstedts förlag och köper in sig i Ordupplaget, som haft sådana upplageframgångar med Sprängaren (cirka 120000 exemplar, de flesta i pocket) av Liza Marklund. Ordupplaget kommer därvid att byta namn, till vad är i skrivande stund okänt.

Förlagsbytet blir ett hårt slag för Norstedts förlag som tappat flera av sina författare på senare tid.

Olov Svedelid och Leif Silbersky har lämnat förlaget och ger nu ut romanerna om Rosenbaum på Rabén Prisma.

Jan Myrdal har haft Norstedts som huvudförlag i 41 år, men har också gått sin väg.

Förläggarna tar för mycket

Jan Guillou har länge klagat på att det är förläggarna och inte författarna som tjänar storkovan på böcker. Han har påpekat att förlaget tar in fem gånger så mycket som författaren.

Visserligen påstår förläggarna att de bara tjänar tre gånger så mycket, men Guillou anser att dubbelt kunde räcka. Staten tjänar ofta mer på böckerna än den som arbetat med att skriva dem.

Guillou har haft kontrakt per bok hos Norstedts.

De tio böckerna om agenten Carl Hamilton har sammanlagt sålts i nära fem miljoner exemplar.

I fjol kom den första romanen i hans korsfarartrilogi – Vägen till Jerusalem – och den andra – Tempelriddaren – kommer i höst.

Vem som skall ge ut den tredje är än så länge oklart. Det anses att Jan Guillou dragit in drygt 250 miljoner till Norstedts förlag.

Förra året tjänade Guillou 3 251 300 kronor.

Marklund miljonär redan

Nu skall det bli andra bullar av. Hos Ordupplaget delar författare och förlag lika när bokens kostnader är täckta.

Liza Marklund har till exempel blivit miljonär på försäljningen av Sprängaren.

Samtidigt som Guillou lämnade Norstedts gick också hans sambo Alm-Marie Skarp från arbetet som förlagsdirektör hos det anrika förlaget. Båda köper in sig i Ordupplaget. Den sista fjärdedelen av ägandet finns hos grundaren Sigge Sigfridsson.

Anknytning till Aftonbladet

Alla utom Skarp har anknytning till Aftonbladet.

Sigfridsson arbetade länge som journalist där innan han startade förlaget häromåret. Både Marklund och Guillou är kolumnister på den numera norskägda afton(morgon?)tidningen.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22