Maria Lang försatt i konkurs

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Artikel

Dagmar Lange alias Maria Lang (1914-1991) var utan tvivel Sveriges deckardrottning. Under många år kom hon ut med en ny roman varje höst och hon tjänade mer än de flesta svenska författare.

På sitt författarskap betalade hon 80 procent i skatt, enligt uppgift från boutredningsmannens advokat Erik Norman i Nora.

Trots detta har dödsboet fortfarande skatteskulder på drygt 400 000 kronor. Det försattes i konkurs i mars i år.

När hon avled den 8oklober 1991 hade hon fått ut ett förskott på 400 000 kronor från Norstedts förlag. Av dessa pengar fanns inte mycket kvar och hon hade skulder på sammanlagt en miljon kronor.

Inkomster räckte ej till skatten

Efter hennes död har det kommit in pengar för bokförsäljning och biblioteksutlåning, men dessa har bara räckt till att betala räntor och en del av skulderna. Mer än 75 procent av dödsboets intäkter har staten tagit i skatt.

Nu funderar konkursförvaltaren Lars Nordmark i Lindesberg på om upphovsrätten till hennes böcker skall överges eller om den skall tillfalla systern, som är författarinnans enda arvinge.

Ligger på Nora kyrkogård

Dagmar Lange, som var lektor vid Nya elementarskolan för flickor i Stockholm, hann med att skriva 43 böcker under pseudonymen Maria Lang. Den första hette Mördaren ljuger inte ensam och kommer snart i nyutgåva. Bland övriga titlar kan nämnas Kung Liljekonvalje av dungen, Ugglor i mossen, Mörkögda augustinatt och Se döden på dig väntar.

Hon tyckte om staden Nora, där hon hyrde lägenhet och skrivarlya, och på vars kyrkogård hon nu ligger.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22