Mannen som lever för och bland böcker

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-2, Artikel

Av ROLF NILSÉN

I princip kan man faktiskt påstå att Otto Penzler bor i sin egen bokhandel.

Det handlar om den ytterligt trivsamma bokoasen The Mysterious Bookshop, på 129 West 56th Street i New York, och där har åtskilliga tusentals spänningsböcker förmedlats till spänningslystna läsare – allt sedan Otto Penzler för första gången slog upp dörren till butiken, vilket skedde den 13 april 1979. För lite drygt 20 år sedan, alltså.

– På den tiden var det nästan ingen som samlade på kriminalromaner, men jag gjorde det, berättar bokhandelns grundare och ägare Otto Penzler, i det att han sjunker ner i en bekvämt stoppad fåtölj av gammaldags engelsk biblioteksmodell och sätter sig till rätta.

Det har, mig veterligt, aldrig begåtts något mord i de lokaler som The Mysterious Bookshop disponerar. Men bland de bortåt hundratusen mer eller mindre kriminella manualerna som befolkar hyllorna där; eller ligger travade i något så när stabila högar, finns givetvis åtskilliga mord skildrade.

Knastertorr humor

En som i alla fall inte ser det minsta mordisk ut är Otto Penzler. En vänlig man med knastertorr humor, som förklarar att hans enda intressen och laster här i världen är ”böcker och kvinnor” och som kompletterar sitt vita hår med ett lika vitt – och välansat – skägg.

Otto Penzler var sportjournalist innan han lät sitt privata boksamlande övergå till en gradvis allt mera lukrativ affärsidé.

– The Mysterious Bookshop finns förutom här i New York även i Los Angeles, sedan 1989, och så i London också, sedan 1997, förklarar han och tillägger i det att han med precision placerar det ena grå byxklädda benet över det andra. Åtminstone affären här i New York får lov att betraktas som någorlunda framgångsrik.

Vi sitter i ett rum med en hemtrevlig rödbrokig matta på golvet och komplett välfyllda bokhyllor, från golv till tak, effektivt omringande oss. Det sparsamma möblemanget för övrigt består av stadiga gammaldags mörkboaserade möbler; några stolar och sidobord samt en soffa med hög bekvämlighetsfaktor.

Femtio tusen volymer

Överallt böcker. Utom i soffan. Otto Penzler lyfter undan en trave från fåtöljen innan han slår sig ner i den.

– Det här är mitt vardagsrum, säger Otto Penzler. Det du ser längs väggarna här är mitt privata bibliotek. Majoriteten av dem består av första upplagor med skyddsomslag. Många av dem är personligt dedicerade direkt till mig också.

– Det handlar om i runda tal 50.000 volymer. Det är dubbla rader på varje hylla. Jo: jag har ännu mera böcker på andra håll här i huset. Och i mitt hus i Connecticut också. Min egen lägenhet ligger för övrigt bara lite högre upp här i huset.

Bekvämt, kan man säga. Bara några steg mellan privatlivet och affärsverksamheten. Men för Otto Penzler har nog dessa två saker en ganska stor tendens att associera ihop sig också.

Otto Penzler ler lite skevt och beskriver att många av de böcker han byggde upp sin samling av kriminalroman er med ursprungligen bara kostade honom en dollar stycket.

– Nu är de värda 500 dollar per styck. Om de ens går att få tag i. Förr var det knappt någon som brydde sig om gamla deckare. Nu är de hårdvaluta och du kan ju till exempel titta på den här första upplagan av Farewell, My Lovely av Raymond Chandler som jag nyss har lokaliserat för en kunds räkning och tala om för mig vad du tror att den kan vara värd?

Vansinniga priser

Jag tar emot boken, tittar på det fint bevarade skyddsomslaget; som försetts med skyddande plast och beundrar det ytterst fina skick som boken, från sent 30-tal, i sin helhet befinner sig i. Jag föreslår att den kan vara värd två, tretusen dollar.

– Ah nej, säger Otto Penzler och tillägger att jag ju inte nödvändigtvis behöver tappa volymen i golvet nu. Sjutusen dollar är vad jag har begärt och kommer att få för den. Det är vad den är värd. Minst.

Visserligen håller Otto med om att värdestegringen på visst hårt upphaussade första upplagor av böcker skrivna av Chandler, Hammett, MacDonald och många andra bitvis har blivit rent absurd.

– Men vem kan egentligen ge sig in på att mäta en boks värde för en enskild samlare? När det finns köpare som är villiga att betala nästan vad som helst för en bok av Hammett som han har signerat till sin livsledsagarinna Lillian Hellman – vem är då jag att kritisera det?

Otto Penzler har personligen mycket god koll på vad de antikvariska deckarna är värda. Och The Mysterious Bookshop är många gånger prisledande i branschen och bestämmer inofficiellt var priserna ska ligga.

Doyle dyrast

– Det finns dock en bok som till och med jag tycker är för dyrbar att skaffa, säger Otto Penzler utan att se speciellt ledsen ut för detta faktum. Det är det exemplar av Beaton’s Christmas Journal där den första romanen om Sherlock Holmes En studie i rött – var publicerad. Fast jag älskar Holmes och även berättelserna om mästertjuven Raffles, som ju skrevs av…

– Conan Doyles svåger E.W. Hornung, inflikar jag blixtsnabbt.

– Just det, du kan dina saker, säger Otto Penzler uppskattande. Det är jag knappast van med när det gäller journalister. Deras spänningslitterära kunskaper brukar stanna vid Tom Clancy eller Robert Ludlum.

Annat av sånt som Otto Penzler är speciellt förtjust i inkluderar gamla klassiska författare som Willkie Collins och Ellery Queen samt nu levande kolleger till dem som James Crumley, Dennis Lehane och Thomas H. Cook.

– De befinner sig samtliga mycket nära mitt hjärta, säger han och klappar sig allvarsamt på jeansskjortan ungefärligen där nyssnämnda organ ska befinna sig.

Författarnas vän

Många av de författare som nu är aktiva är personliga vänner till Otto Penzler, som också spelar en aktiv roll i olika prestigefyllda kriminallitterära sammanslutningar och personligen har redigerat ett stort antal olika antologier (den senaste heter Murder and Obsession) och även har intressen i ett bokförlag som heter The Mysterious Press.

– Många författare samlar också på böcker och bland annat brukar Stephen King komma hit och köpa kopiöst mycket med böcker när han är i New York. Eller också ringer han hit och vi skickar hem några lådor till honom uppe i Maine.

Elmore Leonard är en gammal god vän till Otto Penzler och tillsammans med Brian Garfield, Donald E. Westlake och ytterligare några har han sedan många år tillbaka ett pågående pokerspel i gång.

– Vi brukar spela här i det här rummet, säger Otto Penzler och gör en gest med sin ena arm.

Själv säger sig denne passionerade älskare av kriminalromaner dock läsa ”väldigt långsamt”.

Vivör med Sverigeminnen

– I motsats till min kära väninna Michelle Slung, som bland annat granskar manus för Book of the Month Club och hjälper mig att hitta noveller till olika antologier. Hon läste vid ett tillfälle ut nio böcker på en och samma dag!

Där efter förvandlas Otto Penzler närmast omärkligt till en världsvan vivör och frågar om vi fortfarande har lika vackra damer i Sverige som när han besökte landet i början av 80-talet, i samband med den tredje internationella deckarkongressen i Stockholm?

– Som sagt var: böcker och kvinnor; de är mina enda intressen och svagheter. Men jag har i alla fall inte flickvänner i olika länder samtidigt längre. Det blev alltför arbetsamt…

Därmed har en livsnjutare talat.

Fotnot: Om någon vill få kontakt med The Mysterious Bookshop och de olika bokklubbar som bokhandeln administrerar, går det att skriva till:

The Mysterious Bookshop

129 West 56th Street

New York, NY 10019

U.S.A.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22