Malteserfalken i film och verklighet

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-1, Artikel

Av Iwan Morelius

Falken som spelade en huvudroll i boken och filmen Riddarfalken från Malta av Dashiell Hammett har sin egen historia och finns i sinnevärlden. Figuren på bilden intill är av bly och gjordes till filmatiseringen av The Maltese Falcon 1941. Den auktionerades ut på Christie’s den 6 december 1994 för 398.500 dollar. Det var det högsta pris som någonsin betalats för en filmattiralj enligt Guinness Book of Records.

Det är troligt att falk nummer två också är av bly. Hittills har man bara funnit två i detta material. Den här ägs av Dr. Gary Milan och fanns utställd på John’s Grill i San Francisco den 18 februari år 2005 for att fira 75:årsdagen av bokens publicering. (Foto: Ray ”Scotty” Morris).

Denna kallas Winston Falcon och är designad av Ronald Winston. Den värderades när den avtäcktes 1997 till åtta miljoner dollar. Den väger tio pound och är av 18 karats solitt guld och har ögon av

Burmesiska rubiner. Den har två utbytbara klor där det ena paret är av korall och det andra av guld. En platinakedja hänger i näbben och på kedjan finns en 42g .98 karats diamant (Foto: Harry Winston) Den fjärde kallas The Resin Falcon Statuette och gjordes för 1941 års filminspelning av The Maltese Falcon. Den gick på auktion, under namnet Profiles in history, den 12 mars år 2000 för 92.000 dollar.

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22