Magazines & fanzines

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Artikel

CDM. CRIME,DETECTION & MYSTERY nr 3/97.

I detta, det 27:e numret sedan starten 1991, finner vi tre noveller (Roland Axelsson, August Blanche, Kjell E. Genberg), pressgrannar samt ett antal recensioner. Adress: CDM, c/o Olaisen, Mörners väg 54 B, 352 38 Växjö. Pren pris helår (4 nr) 100:-

ELLERY QUEEN MYSTERY MAGAZINE November 1997.

Tio noveller, där Aaron Elkins bidrag håller hög klass. Elkins har flera deckare översatta till svenska. Jon L Breens The Jury Box är också alltid intressant i EQMM.

ELLERY QUEEN MYSTERY MAGAZINE. December 1997.

Vad sägs om följande i detta nummer: En ny Ray Bradburydeckare, en av Peter Lovesey, en av Lawrence Block plus ytterligare sju fina, läsvärda noveller som avslutas med ett index till EQMMM Vol 109 och 110. Inte dåligt. Adress: Dell Magazines, 1270 Avenue of the Americas, New York N Y 10020. USA.

BOOK & MAGAZINE COLLECTOR Nov 97. No 164. Price: £2.50

Det här numret är väl nästan ett måste för alla Dick Francis-fans. Kanske speciellt för alla samlare av Francis förstaupplagor. Inga dåliga priser idag. Den som var med redan i början av 60-talet har idag en förmögenhet om det i samlingen finns välbevarade ex med omslag. En fin artikel om L Sprague de Camp (Fantasy-writer), som kanske inte är alltför känd här. Adress: 43-45 St. Mary’s Road, Ealing, London WS 5RQ, England.

THE BOOK & MAGAZINE COLLECTOR No 166. Jan 1998.

Två artiklar av speciellt intresse i detta nummer. Först behandlas deckarförfattarinnan Liza Cody som författare plus bibliografi. Nästa artikel handlar om Richmal Cromptons romaner och noveller. En härlig läsning för alla läsare av Billböcker.

KRIMI-CIRKELN Nr 4 1997 Tidskrift for spsendings – og kriminallitteratur.

Oförtröttliga ”De tre” i Danmark fortsätter att ge ut sitt fina magasin år efter år till synes med lika stor entusiasm. Författarporträtten i detta nummer handlar om Laurie R. King. (hela 4,5 sidor). Val McDermid (2 sidor), Kate Brannigan (1 sida) samt John B Harvey (4,5 sidor). Samtliga med fotografier, som dock inte alltid är av toppkvalitet.

Resten av utrymmet på de 40 A4-sidorna ägnas åt en genomgång av samt recensioner av vad alla de danska förlagen givit ut. Detta är ett magasin som måste vara till enorm glädje för alla danska deckare/thrillerentusiaster. 4 nummer (minst) kostar endast 95:- Dkr.

Adress: Per Norman Block, Lindeager 19 l.tv. Brøndby Øster, DK-2650. Danmark.

ALLA TIDERS BÖCKER. Tidskrift för bokälskare nr 17 1997.

Härlig läsning samtliga 29 sidor i A4-format även om det inte handlar om deckare/thrillers. Till genren hör dock, om även i periferin, skandalförfattaren Gustaf Ericsson, som porträtteras ingående i detta nummer.

Vi hittar även en kort men läsvärd artikel om Lundquists bokhyllor skriven av Jerker Persson. I Alla Tiders Böcker finns nästan alltid otroligt fina artiklar om böcker och författare. Adress: Box 7093, 187 12 Täby. Pren. 195:- kr (4 nr)

ALLA TIDERS BÖCKER. nr 18 1997.

A4-format. 30 sidor. Jag tror faktiskt att detta är den bästa katalogen/tidskriften för alla älskare av böcker, antingen det nu handlar om deckare/thrillers eller skönlitteratur och fackböcker. I detta nummer: Att samla Per A Fogelström, Tore Wretmans bibliotek, Tant Dorotheys antikvariatsminnen mm.

87:e FILE 17 by Ted Bergman. November 1997.

Här inleds detta utmärkta fanzine/nyhetsblad om Ed McBain med att Ted Bergman tar upp frågan om McBains dialoger.

”Är de realistiska?” frågar han. Här hittar vi även en intervju med McBain, gjord i Oslo. Visste du förresten att det finns en utmärkt bibliografi om Ed McBain? Det är deckarentusiasten och DAST-medarbetaren Thomas Przybilka som sammanställt en sådan.

Om Ted Bergman har några ex for sale är adressen: Grover Park, Sälgstigen 35, 181 62 Lidingö.

MINOTAUREN Nr 3 samt 4 1996 resp. 1997.

Utan att jag beställt dimper plötsligt detta ganska påkostade fanzine ner i min amerikanska (nu fick jag det sagt) brevlåda, modell avlång. Jag måste tillstå att jag fick mig ett antal mycket trevliga timmars läsning.

Fanzinet ges ut av bokförlaget Minotauren och redigeras av en yngling som heter Richard Beghorn under adress Hjortängsvägen 2, 132 44 Saltsjö-Boo. 4 nr kostar 64 kr. Nr 3 ägnas helt åt Edgar A Poe medan nr 4 är tillägnat Hans Arnold. Berghorn har där gjort en fin intervju med honom. Fanzinet publiceras när redaktören har möjlighet att göra så. Jag vill rekommendera alla som är intresserade av skräck/fantasy att prenumerera. Brevspalten är också intressant.

ALLERS m.fl. tidningar. Eldsjälen Jan Hultgren i Solna har ännu en gång slagit till.

Här ger han intresserade av genren en fantastisk genomgång av diverse tidningar där han plockat ut noveller och följetonger i genren.

Häftet (i A4-format) är rikt illustrerat och kommentarerna är både roliga och intressanta. Jan är tyvärr så blygsam att han inte talar om hur mycket man ska betala för dessa hans ansträngningar att förse oss kalenderbitare med fakta om våra favoriter. Men beställ ett eget häfte innan det är slut. Adress: Jungfrudansen 7 nb, 171 50 SOLNA.

ANTIKVARIATKATALOGER:

BOKBERGET Nr 25. Oktober 1997.

Ett måste för alla boksamlare. Om du ännu inte läst artikeln i DAST nr 2/97 om boksamlaren ”Bok-Karlsson” är det faktiskt på tiden. Det är nämligen Bok-Karlssons Bokberg som ligger till grund för dessa kataloger utgivna av Lindberg & Perssons Antikvariat AB, Marum 4303, 760 42 Björkö.

Antikvariatet har datoriserade söklistor. Själva lär de ännu inte veta vilka böcker och vilka författare som finns i detta enorma bokberg, som enligt vissa uppgifter innehåller mellan 300.000- 400.000 volymer. Jo. Du läste faktiskt rätt.

WORLD OF ADVENTURE, FANTASY & COMEDY.

Catalog valid until July 1998. Adress: .Samma som till vallans (se början på denna artikel). En 50-sidig katalog över bl.a. The Illustrated Journal, som säljer böcker, magasin, teckningar mm. Magasinet utkommer två gånger per år och innehåller artiklar, index, register mm om engelska utgåvor av serietidningar/magasin, artister, artiklar, förlag och liknande. Mycket illustrerad. Som avslutning har man en stor sektion helt ägnad antikvariska magasin etc. En katalog/journal som jag vill rekommendera för studier.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22