Magazines & fanzines

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Artikel

Av IWAN MORELIUS

CRIMEWAVE, Issue no l 1999.

Här ett påkostat engelskt magasin på glättat papper innehållande sju noveller av både för oss (i Sverige) kända och okända författare. Namnen Julian Rathbone och Ian Rankin välkända, medan Maureen O’Brien, Martin Simpson, Jerry Sykes och John Moralee hittills är okända. O’Neil De Noux kommer enligt uppgift ur på svenska inom kort. Novellerna är naturligtvis av skiftande kvalitet men jag vågar påstå att ingen är direkt dålig. Novellerna åtföljs av illustrationer, samt författarfotos, trots att redaktörerna haft en diskussion om detta. Ett magasin har faktiskt blivit stämt av en författare som påstod att de publicerat ett foto där författar en inte var så vacker. Trots detta blev det fotos här. Man gör även reklam för vissa bokförlag i genren. Adress:

TTA Press, 5 Martins Lane, Witcham. Ely, Cambs. CB6 2LB.

BOOK AND MAGAZINE COLLECTOR January & February 1999.

Detta engelska magasin, det bästa i sitt slag, enligt mitt tycke, ser jag verkligen fram emot varje månad. I januarinumret finns bl.a. ett porträtt samt en bibliografi över nyligen bortgångne Eric Ambler samt dito över Evelyn Waugh och Nevil Shute. Ambler och Shute tillhör mina absoluta favoriter.

I februarinumret fina artiklar om bl.a. Basil Copper, deckare- och horrorförfattare av rang, Rudyard Kipling, samt ingen mindre än ”store” C S Forester och hans Hornblowerböcker.

Man tackar och bugar för så fina presentationer och inte minst för att värdet på samtliga böcker uppges. Kollar man i sina hyllor kan det faktiskt visa sig att där döljer sig en liten förmögenhet.

April 99 (No 181) Ett av de bättre numren vill jag lova. Eller vad sägs om artiklar, biografier och bibliografier om följande: C Daly King, Wilbur Smith, War Novels, Sir Alec Guinness, Popeye 70 års-jubileum. För att nu inte tala om de tusentals böcker som finns till salu eller som önskas köpa. Det här magasinet är rena guldgruvan för alla samlare och läsare av vår genre. Adress: 43-4 5 St. Mary’s Road, Ealing, London W5 5RQ, ENGLAND

CDM. Crime Detection & Mystery nr 4/98.

Arbetsamme Per Olaisen är nu inne på sin åttonde årgång av sitt fina magasin/fanzine, där han låter publicera noveller av både svenska och utländska författare i genren. I detta nummer 4 noveller av Gustaf Ljungdal, Kjell E Genberg, Leif Larsson samt Ulf Durling. Dessutom innehåller numret recensioner. I detta nummer skall läsarna rösta på Årets Novell för 1998.

Nr 1/99, Första numret av vår svenska Tidskrift för kriminalnoveller har fem nya noveller mellan pärmarna. Mats Abrahamsson, Gösta Gillberg, Ulf Larsson samt Christer Nygren är namnen och där jag med stor förtjusning läste Gillbergs fina alster. Mycket klurig. Lite blandat innehåll plus ett antal recensioner. Adress: c/o Olaisen, Skedviksvägen 46, SE-120 54 ÅRSTA .

Pren: 100:-(4 nummer).

KRING AFTONLAMPAN nr 1 och 2 1998.

Med tre nummer utgivna under 1997 och nu två 1998 har redaktören Jan Reimer etablerat sig i genren. Häftena har undertiteln Sällsamma berättelser af olika författare och innehåller i första hand noveller av typen skräck- och rysareslaget och då skrivna av författare som varit avlidna i minst70 år, vilket gör att samtliga är ”fria”. Vem som helst kan publicera deras verk utan att behöva betala för det. Magasinet är gratis men bidrag mottages enligt redaktören med stor tacksamhet. I nr 1 fyra noveller av Maurice Level, Erckmann-Chatrian, Bret Harte. Jan Reimer presenterar även en förteckning av noveller i tidskriften All världens berättare.

Nr 2 har fyra noveller av: Erckmann-Chatrian, K A Nicander, M Level samt M Harry. Jan Reimer lovar att göra allvarliga försök att 1999 ge ut hela 4 nummer och försöka skaffa mer information om respektive författare. Det har det tidigare varit lite klent med. Formatet på magasinet är fr.o.m. nr 1 och 2 1998 A5, vilket ju är behändigare. Adress: Jan Reimers, Nordmannavägen 30, 224 75 Lund.

TIME. Om den magiska, interna kalendern i Ed McBains 87th Precinct-romaner av Ted Bergman. Ännu ett privattryck från Ted Bergman, som ju sedan en tid tillbaka inte enbart är specialist på Sherlock Holmes utan även på Ed McBain och hans romaner om 87th Precinct. I ett A5-häfte på tiotalet sidor försöker Ted Bergman ge läsaren av dessa böcker en kronologisk förteckning, vilket han i förordet förklarar inte var någon lätt sak. Jag instämmer eftersom jag gjort liknande förteckningar över böckerna av Dennis Wheatley samt över Leslie Charteris böcker om Helgonet, där den senare var så gott som omöjlig att göra. Bergman har löst problemen på ett fyndigt sätt. Adress: Ted Bergman, Grover Park, Sälgstigen 35, 18162 Lidingö.

BIBLIOTEKET I FOKUS januari 1998

– årg 3 är ett temanummer om deckare och behandlar bl.a. följande författare i genren: Håkan Nesser, Mickey Spillane, Gösta Unefäldt, Henning Mankell, Bertil Falk, Elizabeth George, Uno Palmström, Jean Bolinder, Edgar A Poe, Åke Edwardson, Conan Doyle, Prins Pierre, Elizabet Peterzén, Agatha Christie … Inte dåligt. På köpet får man också en förteckning över Århundradets hundra bästa svenska böcker, enligt BIF:s läsare. Detta är ett nummer jag inte skulle vilja vara utan – men det tog ett år innan jag fick det. Så är det att bo i Spanien.

BIBLIS. Tidskrift för bokhistoria, bibliografi, bokhantverk, samlande. Vol I Nr 2 1998.

För min egen del utgör den långa, intressanta och välskrivna artikeln om alla tiders mest kufiska boksamlare, Bok-Karlsson, det mest intressanta i detta nummer, som naturligtvis har ytterligare många läsvärda artiklar mellan vackra pärmar. Hade endast tidigare hört talas om denne mycket markliga man, som gick bort för inte så många år sedan och som var ett verkligt unikum i Stockholm med omnejd. Han samlade under sitt liv ihop inte mindre än dryga 300000 böcker av varierande värde. Kanske finns det ytterligare några 100000 volymer någonstans. Ingen vet riktigt, men man anar att så kan vara fallet.

(För kännedom kan Red meddela Iwan och andra att en artikel om Erik Karlsson, skriven av Björn Vinberg, publicerades i DAST 2/97)

BOOK & MAGAZINE COLLECTOR March – 99 No 180.

Förutom de mer än hundratalet annonser av Böcker till salu/Böcker önskas hittar man i detta nummer bl.a. en bio-bibliografi om Len Deighton, som verkligen är mycket läsvärd plus en minst lika läsvärd om den stora aktion av Conan Doyle- böcker som ägde rum på Sotheby’s i London den 17 december förra året. Ack, ack, ack! Hade jag haft en aning om vilka priser dessa böcker betingar i dag ångrar jag faktiskt att jag inte investerade i Doyle när jag började samla för ett 40-tal år sedan. Då hade jag varit förmögen idag. Nåja, inte gråta över spilld mjölk… Här pendlade priserna mellan några hundratal pund ända upp till otroliga £23 000 för det signerade exemplaret av Study in Scarlet, den amerikanska förstaupplagan.

May 1999 (No 182).

En mycket intressant och läsvärd artikel om Edgar Wallace och hans verk, plus naturligtvis en bibliografi och prisguide. Detta nummer innehåller även en mycket läsvärd artikel om den stora serie-auktion som avhölls i Chelsea Town Hall. Den här auktionen handlade i stort sett enbart om engelska serier och tyvärr endast ett fåtal från USA.

Men tro inte att priserna var sämre för det. Tvärtom. Ett inbundet set av The Thriller (586 stycken). Man hade delat upp setet i sex delar som såldes för mellan 275 och 962 pund. Auktionen blev en jättesuccé och man planerar flera. Adress: Att: John Dean (Publisher), 43-45 St. Mary’s Road, Ealing. London W5 5RQ, ENGLAND.

MARY HIGGINS CLARK MYSTERY MAGAZINE, Fall 1998 (No 5).

Ett mycket påkostat magasin på glättat papper och i A4-format och med mycket varierande och intressant innehåll. Mary Higgins Clark är ett stort namn i USA, så stort att hon för ett antal år sedan erhöll ett rent astronomiskt antal dollar för sina kommande, ännu oskrivna 5 thrillers. Inte dåligt! Flera av hennes thrillers har blivit film och hennes senaste, som kom ut i höstas, har titeln All Through the Night. Ur innehållet kan nämnas flera läsvärda alster av t.ex. Michele Slung, som har en omfattande recensionsspalt, intervjuer med John Mortimer, Faye Kellerman och Donald E Westlake, en om Alfred Hitchcock av Peter Bogdanovich, en frågesport plus ett antal noveller. Som bilaga medföljer även en kortroman/långnovell av Mary H Clark. För intresserade är adressen: Family Circle. Mary Higgins Clark Mystery Magazine. P O Box 9013, Rockville Centre, NY 11571-9013, USA.

SHOTS Volume l No 4 – Winter 1998.

Från början en gratis-magasin med start 1994, då det hette A Shoot in the Dark. Senare övergick det till att bli ett litet magasin i A5-format sammanställt av entusiaster och författare. Eftersom magasinet/fanzinet slog väl ut har det sedan 1998 publicerats i A4-format på glättat papper och med en läsarskara på 1500 spridda över hela världen hoppas man på fortsatt succé och utökad upplaga, vilket magasinet väl förtjänar. Detta nummer har hela 18 sidor recensioner som täcker allt utkommet i England och USA. Fyra noveller av bl.a. Larry Block, H R F Keating, Paul Charles och Jery Sykes. Intervjuer med tre författare samt specialartiklar om Minette Walters plus fyra andra. 68 välmatade sidor med många illustrationer/fotos gör magasinet mer än läsvärt. Adress: Mike Stotter, SHOTS. ed Dept. 189 Snakes Lane East, Woodford Green, Essex IG8 7JH England.

THE MYSTERY REVIEW Vol 7 NO 3/99

Ett kvartalsmagasin från Canada, för omväxlings skull, och tveklöst ett av de absolut bästa som kommit i min hand. Hoppas kunna skriva om detta regelbundet eftersom jag bett att få det för omnämnande. De flesta bidragsgivarna är naturligtvis från Mystery Writers of Canada, men även andra har utrymme i detta vackra och påkostade magasin. I detta nummer bl.a. ett pussel, en frågesport med många kluriga frågor för den kunnige i genren.

Två fina artiklar om Science Fiction-böcker, en artikel om Carolyn G Heilbrun och hennes huvudperson Kate Fansler. En annan fin artikel handlar om ”Crime Across Canada”. Man berättar också om The Mystery Book Store samt avslutar med många, många recensioner av nyutkomna deckare/thrillers samt fackböcker. Adress: The Mystery Review. P O Box 233, Colborne, Ontario. KOK I SO, CANADA.

THE LININGTON LINEUP Vol. 16 No 2 March 1999.

Ännu ett nummer av detta fanzine som är dedicerat till minnet av deckarförfattarinnan Barbara Elizabeth Linington. Sammanfattar man det antal nummer undertecknad erhållit av detta lilla fanzine så innehåller det mindre material om sagda Linington men desto mera om annat, som till exempel utgivarens politiska åsikter om president Clinton och dennes parti, vilket ju måste vara av mindre intresse för älskare av Liningtons deckare. Jag efterlyser mera deckarmaterial.

WOMBAT POWER No 4 March 1999.

Helt överraskande fick jag senaste numret av detta fanzine som är tillägnat den australiske deckarförfattaren Arthur Upfield. Glädjande! Utgivaren Jan Howard Finder kan berätta att han åker till Australien i augusti för att närvara vid den stora AUSSIECON avhållen i Melbourne. Sedan tänker han bila sex månader i Australien. Adress: Jan Howard Finder, 164 Williamsburg Court, Albany, NY 12203 USA.

ELLERY QUEEN MYSTERY MAGAZINE March 1999.

Det är ett jubileumsnummer eftersom det var hela 58 år sedan EQMM grundades. I detta jubileumsnummer ingår bl.a. noveller av – jodå, Ed Hoch – Michael Gilbert samt ytterligare åtta mer eller mindre kända. I sin spalt kallad The Jury Box tar John L Breen oss tillbaka till det kalla krigets dagar under 50-talet och framåt. May 1999 innehåller tio noveller där jag bland andra fäste mig särskilt vid Peter Robinsons fina In Flander’s Field nyligen utgiven i en samlingsvolym med noveller av Robinson på bokförlaget Crippen & Landru under titeln Not Safe After Dark. (Beställs via: Crippen & Landru, PO Box 9315, Norfolk , VA 23505, USA).

Adress till EQMM: PO Box 54625 Boulder, CO 80322-4625, USA.

CADS. Crime & detective Stories. No 35. May 1999

Efterlängtad engelskt magasin i genren – tveklöst det bästa enligt min mening, särskilt sedan amerikanska TAD gått i graven. Tidningen har varierande innehåll, även detta välmatade nummer där vi bland annat hittar en utsökt intervju med Michael Chaplin, son till Syd Chaplin, som bearbetat Reginald Hills Underground för TV. Michael Chaplin är Edgar-nominerad detta år. Underworld är ännu en Dalziel and Pascoe-deckare. En artikel om deckarförfattaren Maurice Procter samt en fin och intressant intervju med ingen

mindre än Lionel Davidson, som berättar att det inom kort kommer ännu en fin thriller från hans penna. Efterlängtad av så många Davidson-fans, där undertecknad utgör en av dem. En av de viktigaste sektionerna i CADS utgör Death of a Mystery Writer av Marvin Lachman, där vi får veta vilka i genren som oss. I detta nummer bland andra Michael Avallone samt Robert L Duncan. Utgivaren Geoff Bradley listar nya böcker han vill sälja. Priserna är blygsamt låga. Listan samt CADS kan beställas från: G H Bradley, 9 Vicarage Hill, South Benfleet, Essex, SS7 1PA, ENGLAND.

ANTIKVARIATKATALOGER:

JANUS BOOKS LIST A 1999.

204 deckare med priser pendlande mellan $20-650 och där man kan hitta verkliga pärlor som till exempel R Austin Freemans Felo de Se? ($650) eller Stanley Ellins The Speciality of the House ($100) för att nämna några. Adress: P O Box 40 787, Tucon, AZ 85717,USA

BOKBERGET Julen 1998 (Nr 32) samt februari 1999 (Nr 33).

Fortsatt avbetning av det enorma bokberg som efterlämnades för några år sedan av en stor samlare i Stockholm. Lär vara omkring en miljon böcker enligt många rykten.

I nummer 32 en sida med deckare samt i nummer 33 två sidor varav en hel del rara saker till lagoma priser. Adress: Lindberg & Persson Antikavariat AB, Marum 4303, 760 42 BÖRKÖ. Via detta antikvariat kan du även beställa speciallistor för framtiden alltefter som katalogerna ges ut.

ANTIKVARIAT TRANAN. Kat 26.

Just i detta nummer inga deckare, men en välfylld katalog att rekommendera. Adress: Trumpetvägen 8, 514 32 TRANEMO.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22