Maffiabossen ett hänsynslöst affärsgeni

Apr 14th, 2008 | By | Category: 2008-3, Artikel

Bernardo Provenzano och Marlon Brando som filmens gudfaderDen äntligen infångade sicilianske Cosa Nostra-bossen Bernardo Provenzano var, enligt  John Murrays bok Boss of Bosses – hur Bernardo Provenzano räddade maffian, en hänsynslös och skicklig affärsman. När Provenzano efterträdde Totò Rìina som boss var maffian i ekonomisk kris, men den nye ledaren förvandlade den till en vinstmaskin.

Provenzano började som torped inom maffian. Som högste ledare försökte han förmedla bilden av att vara en djupt religiös man.

Som affärsman agerade enligt sju principer som finns dokumenterade i brev.

1: Om företaget får problem – gå under jorden!
Du vill så fort som möjligt skaka av dig stämpeln av att vara “problemdrabbad”, även om det betyder att du under en tid måste hålla dig undan rampljuset.
“Begrav dina misstag och gå vidare – det är det enda rätta!”

2: Skapa dialog
”Håll dig lugn. Var konsekvent och klar i huvudet. Finn fakta  från olika källor innan du talar eller fattar beslut”.
Provenzano gjorde sig känd som en mer medlande och dialogskapande chef än sin företrädare, den totalt skoningslöse Totò Rìina.

3: Sök konsensus
Provenzano försökte styra den offentliga bilden av sig i positiv riktning. Han svarade alltid på brev från både samhällsinstitutioner och privatpersoner och ängnade sig åt välgörenhet och att “ge tillbaka” till samhället.
”Ta reda på vad folk önskar sig och ge dem det i lagom doser – då blir alla lugna och nöjda och medarbetarna trivs”,  sa Provenzano, som ville vara känd som ’en snäll diktator’. ”Det är effektivare att övertyga folket än att hota dem”.

4: Ha Gud på din sida
Provenzano citerade ofta Bibeln. Han skrev till högt uppsatta politiker med formuleringar som “Må Gud välsigne dig … jag står till ditt och Guds förfogande …”

5: Var politiskt flexibel
Prevenzano vände kappan efter vinden när det passade. Han sökte ständigt efter politiker som i hemlighet kunde samarbeta och hjälpa honom i hans affärer.

6: Var inte rädd för förändring
När en politisk skandal eller ett affärsmässigt misslyckande inträffar är det viktigt att chefen kan distansiera sig från prblemen, förklarade han. Avgörande för affärerna är också möjligheten till förändring.

7: Var blygsam och lågmäld
Under sin långa brottsliga karriär arbetade Provenzano hårt på hur folk skulle uppfatta honom. Han presenterade sig alltid som en enkel man av folket och i alla brev fanns frasen “jag ber om ursäkt för min dåliga stavning”.
“De vill att jag ska tala om för dem vad de ska göra, men vem är jag säga till folk hur de ska agera?” sa han. ”Jag kan inte ge order till någon och letar faktiskt fortfarande efter någon som kan ge mig order.”

Analytiker menar att Provenzano kunnat bli framgångsrik affärsman på rätt sida om lagen. I stället ägnade han sig åt våld, droger och utpressning. Enligt den brittiska tidningen The Guardian är Provenzanos sju regler så kloka att många företagsledare borde studera dem …

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22