Lord Peter Wimsey i ”nytt” manuskript av Dorothy Sayers

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Artikel

En ”ny” thriller av Dotohy L. Sayers, med den aristokratiske detektiven Lord Peter Whimsey i huvudrollen, kommer ut på bokhandelsdiskarna 1998. Fast hela boken är vid utgivningen inte skriven av Sayers. Slutet har Jill Paton Walsh fått i uppdrag att skriva och det är förlaget Hodder and Stoughton som ger ut boken, kanske under Dorothy Sayers föreslagna titel Thrones, Dominations, som är ett citat från poeten Milton. Den del av boken som Sayers gjorde klar – 100 maskinskrivna manusblad, eller 22.000 ord omfattande sex kapitel – utspelas i Paris och London.

Det än en gång upphittade manuskriptet (som inte är okänt utan i original såldes till ett amerikanskt universitet efter hennes död 1957) låg i ett kuvert i Sayers framlidne agent David Highams kassaskåp.

– Vi hade känt till kuvertets existens i några år, men inte mer än att det innehöll fragment av något som Dorothy L. Sayers skrivit, säger Bruce Hunter vid David Higham Associates. Beslutet att färdigställa boken togs sedan vi undersökt texten.

Dorothy Sayers övergav redan 1936 tanken på att färdigställa boken – som annars skulle ha blivit hennes tolfte om Lord Peter – trots att hon senare skrev ett antal noveller med lorden som huvudperson. Anledningen till detta är inte helt känd.

Parallell till kungens abdikation

Jill Paton Walsh skall skriva ytterligare 100.000 ord för att boken skall bli klar. Hon har en teori varför Sayers lade ner manuskriptet i byrålådan.

– Hon skrev sin historia sommaren 1936 och kom troligen på att parallellerna till kung Edward VIII:s abdikation några månader därefter blev för många.

Paton Walshs första bekymmer blir att hitta på mordet och offret. Sayers hade gjort en del anteckningar på ett enda papper men knappt börjat lägga grunden för det obligatoriska brottet. Enligt anteckningarna skulle emellertid Lord Peter och hans nya hustru Harriet Vane spela en stor roll.

Blir bestseller?

Det troliga är att den nya boken kommer på bestsellerlistan så småningom. De tidigare elva böckerna om Lord Peter L utkommer ideligen i nya upplagor.

Dorothy Leigh Sayers var dotter till en kyrkoman och blev en av de första kvinnor som fick tillträde till studier vid Oxford. Hennes karriär var ovanlig. Böckerna om Wimsey sålde i stora upplagor, att jämföras endast med Agatha Christies romaner.

Hon slutade emellertid abrupt att skriva om Lord Peter och blev i stället författare till religiösa pjäser. De sista 15 åren av sitt liv åstadkom hon uppmärksammade översättningar av Dantes Inferno och Purgatorio till engelska.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22