Liza Marklund: Succén kom som blixt från deckarhimlen

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Artikel

Av CARLÖSTEN NORDMARK

I fjol kom Liza Marklund som en stormvind med sin nästan 400 sidor tjocka thriller Sprängaren. Hon fick Polonipriset för bästa svenska deckare skriven av en kvinnlig författare, Hon fick 1998 års debutantpris och hon var förstås nominerad också till Deckarakademins stora pris. Tala om genombrott.
Och jag måste säga att det var en välförtjänt succé, resultatet av hårt skrivarbete, begåvning och att ligga rätt i tiden. Det var också en extra krydda att ett litet förlag, Ordupplaget, med Lizakompisen Sigge Sigfridsson som ägare, fick vara med om en sådan framgång.
Boken sålde i 30.000 exemplar.
Den kom i pocket redan i januari i år och blir säkert som amen i kyrkan en storsäljare till sommaren.
Vem kan till exempel motstå första meningen i Sprängaren?

Kvinnan som snart skulle dö steg försiktigt ut ur porten och såg sig hastigt omkring.

Kvinnan var, får läsaren mycket snart veta, chef för de kommande olympiska spelen i Stockholm.
Hon sprängdes i bitar och fler hemskheter inträffade och som läsare var man obevekligt fast. Fascinerad av huvudpersonen Annika Bengtzon. Tagen av de träffsäkra miljöskildringarna, inte minst interiörerna från kvällstidningsredaktionen, där Annika just blivit skrivande chef för kriminalreportrarna, igenkännande måste man le åt vardagslivet och svårigheterna att få tiden att räcka till för två barn, en lagom sur make, ambitionerna och konflikterna och kraven på jobbet.
Jag hade stora förväntningar på boken. Kände till att Liza Marklund hade varit en välskrivande reporter och infallsrik kolumnist i Stockholms kvällstidningar och driftig som chef för Metros kortvariga satsning på en helgtidning. Bekvämt tillbakalutad i soffan började jag läsa. Efter 30 sidor visste jag att den här boken måste jag sträckläsa. Vilket språk och vilken berättarglädje – och en dialog, som förde handlingen framåt och kändes alldeles naturlig. Efter 100 sidor försåg jag familjen med en hastigt tillagad middag. På natten läste jag färdigt och meddelade därefter alla som ville höra på att här fanns det guldägg som så många förlag jagat.

Mogen skribent

En färdig och mogen skribent, fostrad och övad i den snabba och tuffa värld som en tidningsredaktion är. Bakom det till synes enkla i Liza Marklunds Sprängaren fanns det härda arbetet, noggrannheten med detaljer och fakta, den dramaturgiska proffsigheten.
Ett exempel på konflikten barn-man-jobb skildrades så här (sid 35):
När mötet var avslutat ringde Annika hem. Kalle, femåringen, svarade.
– Hej gubben, hur mår du?
– Bra. Vi ska äta på McDonalds, och vet du, Ellen har hällt apelsinjuice på Pang och valptjuvarna. Det var himla dumt tycker jag för nu kan vi inte se på den mer.
Pojken tystnade och en snyftning trängde fram.
– Ja, det var himla tråkigt. Men hur kunde han hälla juice på den? Varför låg filmen på köksbordet?
– Nä, den låg på golvet i TV-rummet, och Ellen sparkade på mitt juiceglas när hon skulle gå och kissa.
– Men varför hade du ställt ditt juiceglas på golvet i TV- rummet? Du ska inte ta in frukosten i TV-rummet har jag ju sagt, det vet du ju! Annika kände hur hon blev arg. Fan att hon inte kunde åka till jobbet utan att rutiner rubbades och saker förstördes’
– Det var inte mitt fel, tjöt pojken. Det var Ellen! Det var Ellen som hade sönder filmen
Nu grät han högt, släppte luren och sprang iväg
– Hallå Kalle, Kall!’
Satan i helvete att det skulle bli så här, hon skulle ju bara ringa hem för att gulla lite och stilla sitt dåliga samvete. Thomas kom i luren
– Vad har du sagt till pojken?
Hon suckade och kände huvudvärken komma smygande.
– Varför åt de frukost i TV-rummet?
– Det gjorde de inte, sa Thomas med lätt tillkämpat lugn. Kalle fick ta in sitt juiceglas bara. Det var inte särskilt smart med tanke på konsekvenserna, men jag ska muta dem med en lunch på McDonalds och en ny film från Åhléns. Tro inte att allt står och faller med dig hela tiden. Koncentrera dig på dina storysar du. Hur går det för dig?
Hon svalde
– Jävla slibbigt dödsfall. Mord, självmord eller kanske en olycka, vi vet inte än.
– Ja, jag hörde det. Du blir sen, eller?
– Det är nog bara förnamnet.
– Älskar dig, sa han.
Märkligt nog kände hon tårarna stiga upp i ögonen.
– Älskar dig också, viskade hon.

Liza Marklunds kunskaper om polisarbete är betryggande. Det hon inte vet tar hon reda på. Jag har till exempel inte sett en kortare och bättre förklaring på vad kvarskrivning är (skydd för en hotad kvinna) eller på hur mobiltelefonnätet fungerar så att man kan ringa även inifrån ett berg.

Statist i Hollywood

Framgången med Sprängaren var ingen slump, vilket jag har försökt visa genom att betona Liza Marklunds många år av skrivande, hennes journalistiska rutin vid insamlande av fakta och till sist lanserandet av en trovärdig och intressant huvudperson. Liza själv är 36 år, gift och har tre barn och har samlat på sig en imponerande livserfarenhet.
En snabb genomgång ger denna facit upp till 20:e födelsedagen: hemvårdare för adelstanter i en förort till Stockholm, statist i Hollywood, croupier på Piteå stadshotell, trädplanterare i Israel, servitris i London, chaufför i Centralamerika och cirkusarbetare i Italien.
Mellan 20 och 30 år: Journalistjobb på Norrbottens-Kuriren och NSD i’ Luleå, därefter Aftonbladet och Expressen, medarbetade även i syndikalisternas tidning Arbetaren.
Efter 30: Romandebut på Bonnier Alba med Glömda, nyhetschef på Metro och chefredaktör för Metro Weekend, dagchef på TV 4 s Nyheterna, styrelsejobb i Arbetaren, nu i vår kolumnist i Aftonbladet.

Årets bok heter Studio Sex

I dagstidningsvärlden är ett bra reportage glömt i samma stund som tidningen är tryckt. På redaktionen – alltså. Planeringen har ju redan börjat för nästa dag. För större och mindre misstag gäller samma sak. Glöm dem… Det blir en ny tidning i morgon.
För en författare som gjort en sån succédebut som Liza Marklund kan perspektivet förskjutas. De höga förväntningarna kunde bli förlamande. Så inte i hennes fall. Hon har naturligtvis känt av pressen – men säger på det mest lugna och självklara sätt:
– Jag hade redan synopsis för den nya boken klart när Sprängaren kom ut. Det gällde bara att få bokstäverna på plats.
Blir Studio Sex lika bra som Sprängaren?
– Ja, (skratt), den blir förstås bättre.
Handlar om ett sexmord på en kyrkogård och eftersom jag hade hela handlingen klar för mig innan jag fick pris och beröm har jag bara skrivit på. Det har varit jättekul.

Fotnot: Studio Sex utges även den av Ordupplaget förlag i Stockholm.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22