Litterär nyhet för 30 år sedan… … Men beskyddarligor fanns i USA redan för 125 år sedan

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Artikel

AV KJELL E. GENBERG

”Betalar du inte slår vi dig sönder och samman!

Vad polisen länge fruktat är ett faktum: hänsynslösa beskyddarligor sätter skräck i affärsföretagare och restaurangägare. Beskyddarnas mål är lättförtjänta pengar, deras medel är terror utan misskund.”

Så stod det på baksidan till den första svenska deckare som tog upp detta fenomen. Den skrevs av Olov Svedelid, kom ut 1974 på Forum och hette följdriktigt Beskyddarna. Den boken skulle följas av andra med liknande teman, inte många men dock några.

Men om det var en ny verksamhet i Sverige så var den välkänd utomlands – inte minst i USA – där en italiensk invandrare vid namn Guiseppe Esposito anses vara innovatören. För hans del startade alltsammans hemma på Sicilien. År 1880 befann sig den engelske prästen Rose med två reskamrater nära järnvägsstationen i Lecrera när de omringades av det fruktade Leonigänget. Banditerna släppte Roses kamrater med beskedet att prästen också skulle få gå fri om de fick 5000 pund. Reskamraterna rapporterade händelsen till brittiske konsuln och glömde sedan alltsammans. Några veckor senare kom ett paket som innehöll ett av Roses öron.

Nu vredgades britterna. De betalade lösensumman och återfick den öronlöse prästen. Italienska regeringen tvingades skicka trupper till bergen och det blev en blodig strid. Leoni dödades och de flesta av hans män kapitulerade. Engelska tidningar gratulerade sin regering till att ha tvingat de overksamma italienarna till något de borde ha gjort för länge sedan.

Men än hade ingen sett slutet på historien. Den värste ligamedlemmen undkom tillsammans med sex underhuggare. Guiseppe Exposito och de andra smugglades från Palermo till New York, varifrån de fortsatte till New Orleans. Han fann det tråkigt att leva som en hederlig människa och snart hade han funderat ut ett sätt att tjäna olagliga pengar. Det fanns många italienare i New Orleans. Han besökte somliga, pekade på dem med sin revolver och sade att han ville ha pengar. När de stod där och darrade sa han:

”Protezione”. Beskydd.

Var nog inte först

Det är möjligt att Esposito inte var först med att använda ordet i den betydelsen, men han var en av de första gangsters i USA som brukade metoden. Restaurang- och butiksägare betalade och Esposito organiserade sitt gäng Svarta Handen efter hemlandsregler. (Mer om Svarta Handen i min bok Maffia – En brottsorganisation från födelse till fall [MMG 2005] sid 25 ff). För beskyddarpengarna köpte han båtar och ägnade sig åt piratverksamhet på Mississippi och i Mexikanska Golfen.

Sedan en konkurrent tjallat greps han så småningom, sändes tillbaka till Italien och dömdes till livstids fängelse.

Redan på 1500-talet hade det förekommit ett slags beskyddarverksamhet i mindre skala i Skottland och England när bovar krävde en ”andra hyra” av bönder under hot att bränna deras skördar. På Sicilien och Korsika – öar med en våldsam historia – utpressade fattiga banditer lokala bönder för att få något att äta. Men egentlig beskyddarverksamhet förekom inte beroende på att de rika levde väl skyddade i städerna där polisen fanns.

Men i Neapel, där Camorran (en maffiaorganisation) fanns, förekom beskydd som en av många aktivitetsgrenar. På Sicilien hade maffian rätt lätt att kräva in vad de ville ha eftersom de i grunden var ett alternativ till den reguljära polisen.

I Amerika fanns det gott om gäng. Slummen i New York var full av ligor med namn som Dead Rabbits, Plug Uglies och Five Points. De sysslade i liten utsträckning med beskyddarverksamhet. Mest höll de på med inbrott, stölder från varuhus, häleri och utpressning mot prostituerade.

Samma var förhållandet i San Francisco, Chicago och andra snabbväxande städer. Los Angeles var vid den här tiden en liten fridsam byhåla utan brottsproblem.

Rösta rätt om du ska rösta själv

På 1850-talet upptäckte politiker att gängen kunde användas till att skrämma fram röster. I New York bildades en allians mellan banditerna och politikerna i Tammany Hall. Den som var på väg till valurnan hejdades med frågan om vem han skulle rösta på. Om han sa fel namn blev han inte insläppt – och busen röstade i hans ställe.

Kineserna på guldfälten i Marysville i Kalifornien organiserade sig på 1860-talet i hemliga sammanslutningar som kallades ”tongs” – de första kända kallades Hop Sings och Suey Sings. Ibland krigade de mot varandra.

Småningom lämnade de guldfälten och flyttade till rallarlägren och sedan till större städer som San Francisco där de blev ledande inom spel- och bordellverksamhet. För att inte tala om opiumhålor, efter som många av deras landsmän var fast i missbruket som påtvingats dem av engelsmännen.

Trafficking – slaveri

Men det var flicktrafiken som de sysslade med allra mest. Kinesiska flickor var glada över att få lämna den fruktansvärda fattigdomen i hemlandet för att hamna i den relativa lyx det innebar att dela en källare med 20 andra slavar.

Det var dessa tongs som började bedriva beskyddarverksamheten i riktigt stor skala. Kineserna bodde nästan alltid tillsammans; det främmande landet och hade inte mycket att sätta emot när bovarna krävde dem på en del av deras lön. När en kines etablerat sig så pass att han hade råd att ta sig en brud från hemlandet krävde den tong som styrde i hans område en brudköpsavgift.

Fick de inte som de ville fanns bara ett svar: mord.

Italienarna blev nästa stora invandrargrupp i New York. Många flydde fattigdom och politiska stridigheter i Italien. Den första generationen arbetade hårt, startade företag, affärer och restauranger och blev småningom etablerade. Det var mot dessa nykomlingar som Guiseppe Esposito satte in sina stötar. Efter en tid var beskyddarverksamhet som vi känner den en stor affär. Men gängen växte långsamt och det skulle dröja ända till 1910 innan de blev kända utan för de italienska kretsarna.

När sedan den italienska maffian slog rot i USA var det många från de ursprungliga gängen som kom med, och därmed blev också deras metoder de nya gangstergängens levebröd.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22