Lindström Rune: Kulturell mångsysslare filmade egen deckare

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Artikel

AV JÖRGEN DICANDER

Rune Lindström (1916-1973) avlade studentexamen på Södra Latin i Stockholm till julen 1937. Därefter läste han in en fil.kand på tre terminer vid Stockholms universitet. Från och med höstterminen 1939 och till höstterminen 1941 läste han teologi vid Uppsala universitet med avsikt att bli präst, men när han den 3.8.1941 gjorde dundersuccé vid premiären på sin Ett spel om en wäg, blev han författare och skådespelare i stället för en Ordets förkunnare.

Detektivromanen Döden tar studenten (224 s) 1948, utgiven av Wahlström och Widstrands förlag, bygger på Lindströms studenttid i Uppsala och tiden i romanen är obestämd, men passar in på sent 1930-tal. Lindström, som var Sveriges förste heltidsanställde filmmanusförfattare, gjorde en film på denna sin enda detektivroman. Filmen fick namnet Farlig vår (1949).

Ett matlag i april och maj

Romanen utspelar sig från sista april och fram till den 21 maj. Huvudpersonerna utgör ett matlag. En av dessa är jur. stud. Bo Hagberg. Lindström gör gällande att han själv, när han kom till Uppsala, fann detta manus – författat av Hagberg – liggande i en skrivbordslåda på sitt eget studentrum.

En ung kvinna, som prostituerat sig, mördas den 30 april mellan klockan 21 och 22. Några dagar senare mördas också hennes hyresvärd, en antikhandlare. Denne skötte morgon- och aftonringningarna i Gunillaklockan vid Uppsala slott.

Matlaget involveras i det hela och försöker finna ut vem som är mördaren. De riktar misstankar mot varandra. Hagbergs berättelse slutar abrupt, varvid Lindström lyckas få tag i en av de fem i matlaget, som fortfarande finns kvar vid universitetet. Med dennes hjälp får han reda på att mördaren var Hagberg. När kompisarna började ana detta, dränkte han sig i Fyrisån.

Mångsidig begåvning

Lindström berättar sin historia med stor humor och gestaltar dramatiken i en mängd dråpliga scener. I centrum i denna pusseldeckare står en teckning, vilket torde vara ytterst sällsynt inom genren. Den mycket mångsidigt begåvade Lindström var själv en oerhört skicklig tecknare.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22