Les Standiford: Deckardoldis uppenbarad i TV-program om storstäder

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Artikel

Av Kjell E. Genberg

När jag satt och slötittade på en av Discoverys kanaler häromkvällen hamnade jag i ert program som handlade om Miami i Florida. Programledaren Liz de Planta har i många avsnitt åkt runt i världen och nästlat sig in i en taxichaufförs liv under några dagar för att ur annan vinkel göra en turistexposé om orten.

Plötsligt satt hon på en krog tillsammans med en deckarförfattare jag aldrig hört talas om och resonerade om brottsligheten i den stora staden i södra USA.

Mannen hette Les Standiford och visade sig ha åsikter om vad en författare borde och inte borde skriva om.

Naturligtvis blev jag intresserad och det visade sig att karlen hade en webbsida (förstås!).

Han hade varit flitig skribent för både bokmarknaden och filmen. Märkligt nog hade jag sett en av hans filmer – Spill, som gick på kanalen Showtime ganska nyligen – fast jag orkade inte se hela, vilket i sanningens namn måste erkännas.

Vid sidan av egna kriminalromaner (förutom Spill också Done Deal, Raw Deal, Deat to Die For, Deal on Ice, Presidential Deal, Black Mountain och Deal With the Dead) har han medverkat antologin Naked Came the Manatee med kamrater i Mystery Writers of America som Carl Hiaasen, EImore Leonard och James W. Hall. Tillsammans med den sistnämnde har han också skrivit teaterpjäsen Banes of Coral. Dessutom är han en firad novellförfattare i sin hemstat Florida (där han bott sedan 1985 med hustru och tre barn) och över stora delar av USA.

I Sverige är han alltså okänd, men hans böcker har kommit ut i Storbritannien, Holland, Frankrike, Tyskland och Japan och listan över de priser han fått är ganska imponerande.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22