Leif-Rune Strandell: Han styr M/S DAST mot nya äventyr

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Av KJELL E. GENBERG

Nytt år har det blivit och sådana skiften betyder ofta att ändringar ska ske, nya kvastar sopa bort allt gammalt och surt.

Så sker också på DAST Magazine. I samband med att den gamla skutan seglar in i 36:e årgången har tidskriften fått en ny man vid rodret.

Han heter Leif-Rune Strandell och alldeles ny är han inte för DAST-läsarna. Leif-Rune har skrivit artiklar, intervjuer och recensioner hos oss i ett antal år. Som belöning (eller bestraffning, beroende på hur man ser det) kan han nu titulera sig chefredaktör.

Strandell tycker nog inte att det är så märkvärdigt. Chefredaktör har han varit förr.

Han föddes 1943 i Göteborg och är alltså aktningsvärt vuxen.

Uppväxten blev lite blandad eftersom familjen förutom i Göteborg bodde i både Stockholm och Uddevalla.

”Jag blev bildad i gymnasiet där jag lärde latin och grekiska”, säger Leif-Rune.

”Fast gymnasiet är glömt, liksom dessa högt uppskattade språk.”

Det var redan som skolyngling han blev journalist och det började bra eftersom han blev chefredaktör för läroverkets skoltidning. Redan tidigt skrev Strandell recensioner i Bohusläningen, men kom tillbaka till landets andra stad där han lärde sig skriva häftiga rubriker på Göteborgs-Tidningen.

Därefter blev det Stockholm där Leif-Rune fick inblick i nöjesvärlden genom arbetet på Expressen. Den brokiga tidningsbanan fortsatte när han hamnade på tidningen Land och fick elda på gröna vågare.

En tid senare kom han till Allt i Hemmet och fick jobba med tips om både heminredning och annat. Han fick lov att fördjupa sig i medicinsk vetenskap sedan han anställts som journalist på Läkartidningen. Dessa kunskaper har han haft stor nytta av i nuvarande jobbet på Socialstyrelsen. Där var han först chefredaktör för verkets månadstidning och nu sprider han nyheter till sjukvården och socialtjänsten via moderna medier som Internet.

När han var ung arbetade hans far i bokhandel och därmed fick hemmet obegränsad tillgång till böcker. Så det var inte underligt att han började läsa deckare mycket tidigt. Mer tyngande blev detta när Leif-Rune, som recensent i Land, försökte greppa hela den svenska utgivningen på egen hand.

Så skrivit och redigerat har han gjort hela livet. Hittills har det visserligen inte blivit någon deckare. Däremot har han hunnit med att redigera en kokbok, en bieffekt av tiden som matskribent.

Sedan många år är han ordförande i Sällskapet Deckarvännerna, en förening för deckarläsare i Stockholm med omnejd. Bland medlemmarna dväljs även deckarförfattare.

”Nya medlemmar välkomnas”, låter han hälsa.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22