Leif Davidsen: Mer känd utanför än inom Norden

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Artikel

Av Maria Gustafsson

Själv upptäckte jag Leif Davidsen av en slump – en slump jag aldrig kommer att glömma.

Det var tidig vår, året var 2002 och jag hade just fått veta att Prisma skulle ge ut min första bok. Jag frilansar som tolk och har inte jobb varje dag och den dagen var jag ledig, så jag slängde mig på tunnelbanan och hamnade av någon anledning jag inte kan minnas på Globens bokhandel. Ville kolla vad Prisma var för slags förlag.

Till saken hör att jag bott utomlands i alldeles för många år och inte hade någon koll alls på bokförlag över huvud taget. Visste inte om dom specialiserade sig på en viss typ av böcker eller genrer eller något i den stilen. Jag var helt tappad bakom en vagn och bara grymt nyfiken. Det var rea på bokhandeln, och jag plöjde travarna. Det svämmade inte precis över av intressanta böcker från Prisma. Mycket trädgårds- och kokböcker men inte så mycket spänning.

Jo, numera vet jag att både Jonathan Kellerman och Patricia Cornwell kommer ut på Prisma, men dem brukar jag läsa i originalversion och hade därför ingen koll. Till slut hittade jag en baksidestext som jag gillade: Papararzons heder. Det är Leif Davidsens första bok.

Första spänningsromanen

Ja, åtminstone den första spänningsromanen. För den fick han Glasnyckeln och den har översatts till inte mindre än tio språk. Boken kommer också att filmas.

Leif Davidsen är journalist och är välkänd för de danska tv-tittarna som utrikeskorrespondent. Han har varit dansk televisions utsände i många år. Mellan 1984 och 1988 var han stationerad i Moskva.

Vistelsen tillsammans med ett återbesök som turist på senare år när han reste med en flodbåt vid namn Dostojevskij till de ökända fängelserna i Gulag blev boken Dostojevskijs sista resa, en faktabok där han jämför det gamla Sovjet med det nuvarande Ryssland.

Spanien gemensamt

Men det var inte därför jag blev intresserad. Han hade bott i Spanien också. Vi två hade landet gemensamt. Jag blev helt lycklig!

”Mitt” förlag gav ut en thrillerförfattare som snarlikt mig själv hade bott en längre tid i Spanien – och som skrev om det! Paparazzons heder är bra. Mycket bra.

Den handlar om en fotograf som råkar ta bilder på en spansk minister som vänsterprasslar. Storyn har förgreningar till ETA, IRA och STASI. Helt i min smak. Men ännu bättre är trilogin som handlar om Vuk, serben som invandrat till Danmark och talar flytande danska. Och om Per Toftlund från danska säkerhetstjänsten.

De Goda systrarna, Den lejde mördaren och Fienden i spegeln heter böckerna i serien. I den andra boken, Den lejde mördaren som har gått i TV, förstår man att det inte är slut. I den sista, Fienden i spegeln, skriven efter attentatet i New York, har sympatierna börjat svänga och man börjar hoppas att det ska bli happy end, att Vuk ska klara sig. Jag ska inte avslöja om det blir så eller ej.

Utanför Norden är Leif Davidsen stor, man behöver bara gå in på en databas som imdb.com (international movie database) och slå på hans namn så förstår man.

Trots att Den lejde mördaren blev tv-serie känner jag nästan ingen här i Sverige som läst honom. Det är synd. Han är definitivt en av de stora nordiska thrillerförfattarna.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22