Lawrence Block: Stor i USA – nästan okänd här fast utgiven när andan faller på

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Artikel

Lawrence Block, född 1938, är faktiskt en av de mest framgångsrika kriminalförfattarna någonsin. Han bor i USA och när han inte skriver under sitt eget namn skriver han under pseudonymerna William Ard, Jill Emerson, Chip Harrison, Paul Kavanagh, Sheldon Lord och Andrew Shaw.

Han har skapat flera, sinsemellan mycket olika huvudfigurer, till sina serier, som i hemlandet uppskattas av både kritiker och läsare, en bragd i sig. Bland dessa hittar lilan sexgalningen och tonåringen Chip Harrison, den motvillige och sömnlöse spionen Evan Tanner, godhjärtade och lättsamme inbrottstjuven Bernie Rhodenbarr, den konfliktfyllde kontraktsmördaren Keller, småväxte brottmålsadvokaten Martin Ehrengraf som hittills aldrig förlorat ett mål samt hans kanske mest sammansatte figur, före detta alkoholisten Matt Scudder, som försörjer sig som privatdetektiv.

När Lawrence Block inte skriver böcker blir det noveller (flera samlingar publicerade) och artiklar i American Heritage, Redbook, Playboy, GQ, Ellery Queen’s Mystery Magazine och The New York Times.

Prisbelönt har han minsann blivit: Grand Master hos Mystery Writers of America, vunnit Edgar- och Shamusprisen fyra gånger och japanska Maltese Falcon-priset två gånger. Nero Wolfe Award har han bara fått en gång, stackaren. Det uppvägdes kanske av att fransmännen förklarat honom vara Grand Maitre du Roman Noir och gett honom Societe 813-trofén två gånger. Man undrar hur han hinner skriva (fast det stämmer kanske som Gösta Ekman den äldre sa, att man får mycket gjort om man inte jäktar) eftersom han ideligen är hedersgäst på deckarkongresser och bokmässor världen över. Var det mer? Jo, han har varit ordförande för Private Eye Writers of America och the Mystery Writers of America.

Började som porrskrivare

Inte illa för en kille som i början av karriären försörjde sig genom att nästan industriellt författa pornografiska pocketböcker under namn som Andrew Shaw, Sheldon Lord och Jill Emerson. Numera sägs det – efter alla hans framträdanden – att en värdefull bok av Block är en som inte signerats.

Han föddes i Buffalo i staten New York och gick i college i Ohio. Så hamnade han som brevbärare på ett förlag i New York, vilket ledde honom att bli lektör för ”slaskhögen” hos en litterär agent.

– Det jobbet var väldigt nyttigt, har han sagt. Det lärde mig hur man inte ska skriva.

Så han började med det. De där sexromanerna kom då, förutom en mängd noveller för kriminalmagasin. Så kom han till skott med sin första roman. Boken hette

You Can’t Lose och kom ut 1957. Sedan dess har det alltså blivit mer än femtio romaner och oräkneliga noveller och artiklar.

Sällan hemma i New York

Han bor numera i New York, men är sällan hemma.

Inte att undra på det heller. Flera av hans böcker har blivit film, så han känner sig lika hemmastadd på Hollywood Boulevard som på Broadway.

Lawrence Block och hans andra hustru Lynne säger sig älska att resa – trots att han samtidigt påstår sig älska New York, för att staden aldrig sover. Ibland får hans tre flickor från första äktenskapet följa med. Senast skaffades biljetter till Antarktis. Och han reser alltid utan dator.

Den 11 september 2001 befann han sig hemma. Från fönstret hade han perfekt utsikt över vad som skedde. Men han tänker inte skriva något om den upplevelsen.

– Jag har inget att tillföra!

Råd till sådana som vill bli författare?

– Strunta i tanken om du inte är alldeles tvungen!

Fast det har inte hindrat honom från att ge ut en bok med just sådana råd och anvisningar. Den har fått titeln Telling Lies For Fun and Profit och blev en bestseller som nyligen kom ut som ljudbok. Han läste in den själv.

Populär spion

En av hans populäraste bokgestalter var Evan Tanner, spion under det kalla kriget. Han kan inte sova eftersom hans sömncentrum i hjärnan förstördes under Koreakriget.

Tanner har karaktäriserats som en blandning av James Bond, Wodehouses Bertie Wooster och engelska sagofiguren Sir Lancelot. Tillsammans med en mycket vacker kvinna for han land och rike runt och utförde sitt inte alltid politiskt korrekta arbete.

Publiken har också gillat Bernie Rhodenbarr, den milde bokhandlaren som nattetid blir våghalsig inbrottstjuv. Fast nu har han blivit nästan hederlig och försörjer sig som författare.

Helt annorlunda är J. P. Keller, yrkesmördaren som började sitt liv i Hit Man och senast sågs i Hit list. Märkligt nog en dödsmaskin med ett samvete.

Han skriver och skriver, skapar nya intriger och älskar sitt arbete lika mycket som Olov Svedelid påstår sig göra här hemma i högan Nord.

– Jag har aldrig råkat ut för författarens klassiska dilemma, det att inte kunna skriva under lång tid. Visst har det funnits perioder när det sagt stopp, men det brukar gå över ganska snart.

Tydligen.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22