Lasse Jansson: Drömmen blev uppfylld för skrivande reklamman

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

AV KJELL E. G ENBERG

Fyrtioårskriser kan ta sig olika uttryck.

I sömnlöshet till exempel.

Klockan fem på morgonen sommaren för tre år sedan vaknade journalisten Lasse Jansson. Men inte till en ny krisdag. Han hade fått en idé. Han skulle begå det perfekta brottet.

Men inte i verkligheten.

– Jag rusade upp och startade datorn, säger han till DAST. Efter en halvtimme hade jag skrivit ner slutet på det som blev min debutbok, en historia som fick namnet Operation Olümpia.

Vem fadriken är då denne skribent? Frågar sig ärlig och deckarläsande skattebetalare. Tja, ni känner honom inte som författare, men kanske har ni sett honom i TV där han hade en roll i Percy Tårar med Killinggänget. Troligare är att ni sett honom som en man iklädd grön galondräkt som käkade nötter åt Estrella i en reklamfilm. På senare tid har han också varit med i programmet Värsta språket.

Att debutboken gått många förbi är kanske inte så underligt. Han försökte förstås få den förlagd, men förlagen var (som förlag brukar vara) kallsinniga. Så han gav ut den på det egna företaget LJ Media, som snabbt förändrades till att också bli förlag.

Operation Olümpia hittar man inte i bokhandeln, men den som går in på www. ljmedia.com kan skaffa den där – och också titta på rörliga bilder från Estrellareklamen.

LJ Media är egentligen Lasse Janssons journalistföretag. Han skriver regelbundet i tidningar som 4 Wheel Drive, Bilsport Classic, Båtliv och Connoisseur.

– Men jag har ännu en dröm. Det är att bli välbetald resejournalist så man kan leva i solen året om.

Lasse Jansson är född i juli 1961. Han växte upp i Trångsund strax söder om Stockholm och flyttade till Huddinge som sjuåring och har varit bosatt där sedan dess. Efter grundskolan har han jobbat som vaktmästare, offsettryckare, spärrvakt, barnskötare, säljare, skådespelare, journalist och copywriter.

Vad är då det perfekta brottet, det som beskrivs i Operation Olümpia?

Boken handlar om reklammannen Sven Hansson, en vidlyftig herre på ruinens brant. Skattmasen är ute efter honom och skulderna är stora. Hans revisor säger på skämt att han borde råna en bank eller kapa en Finlandsbåt.

Skämtet fastnar och Hansson lyckas skaffa sig maffiakontakter som han tror det ska gå att samarbeta med.

Det skulle ju bli väldiga summor om man länsade resenärernas plånböcker, tömde alla kassor och lyckades sälja alla fordon på bildäcket.

Hur det går för den desperate reklammannen har DAST lovat att inte avslöja. Inte mer än att boken är första delen i en planerad trilogi.

– Det är nåt jag ska göra. Men det finns fler författardrömmar. Det jag allra helst vill är att skriva en bok om Huddinge på 1970-talet. Den ska ha mopedsadeln som utgångspunkt.

Och så berättar han om vad han var med om som 15-årig mopperyttare – hur alla hängde vid korvkiosken innan de drog ut på äventyr.

– Och tänk att en krona räckte till en hel portion pommes frites!  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22