Lars-Erik Nygren: Samlare som gett ut bok om Poe och hans historier

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Artikel

Av IWAN MORELIUS

Lars-Erik Nygren, bosatt i skånska Åkarp, har gett ur bibliografin Edgar Allan Poes hemlighetsfulla och fantastiska historier. Det handlar om de berättelser som kommit ut på svenska sedan 1860 och förläggare är DAST Magazines novellväljare, CDM-redaktören Per Olaisen.
Att Lars-Erik varit intresserad av deckare länge finns det bevis för. Den 27 november 1973 prenumererade han på DAST för den då svindlande summan 25 kronor/år. På den tiden bodde han i stockholmsförorten Hägersten.
– Jag bodde i Stockholm 1970-76. Men jag är född och uppväxt i Lund. Med undantag för de sex åren i Stockholm har jag varit Skåne trogen. Är egentligen ekonom, men jobbar som miljökoordinator i Region Skåne (Skåne läns landsting) med naturvårdsfrågor och skogsförvaltning. Sambo med Eva sedan 1981. Under Stockholmstiden kom jag i kontakt med några andra Dennis Wheatley-samlare – Per Wessman och Lars Nylander – som nämnde dig och DAST, och jag skyndade mig att prenumerera.

Deckarintresse i hemmet

Intresset för deckare och thrillers hade Lars-Erik med sig från föräldrahemmet. Både far och mor läste gärna deckare.
– Något jag minns tydligt var att jag läste en massa Detektiv- och Alibimagasin alldeles i början av 1950-talet, då jag precis lärt mig läsa. De hade förvisats till bokhyllan som fanns i mitt och min brors sovrum. Även antikvariatsintresset kom hemifrån. Far bytte gärna lästa böcker mot ”nya” deckare i antikvariat. Sen har det för min del bara blivit värre och värre.
Nu har tydligen intresset förskjutits mot Poe, som skrev betydligt fler texter med skräckmotiv än rena detektiva berättelser. Är det ett nytt engagemang?
– Ja, från början läste jag mest deckare, och det gör jag nog fortfarande. Fast mitt läsande och samlande har utvecklats och breddats hela tiden. Till en början betydde spänning och action ganska mycket för mitt läsande, men efterhand har gåtan, miljö och personskildringen kommit mer i centrum. Jag har alltmer kommit att intressera mig för kriminalromanens historia och samlar på mig ganska mycket äldre böcker i genren.

Samlat i trettio år

Lars-Eriks samlande började på allvar omkring 1967. Allteftersom han upptäckte bra deckarförfattare började han samla och läsa allt han kom över av dem.
– På 70-talet samlade jag Dennis Wheatley, och har fortfarande kvar min samling på över 200 böcker (nästan alla svenska upplagor av alla svenska titlar, inklusive tidningsföljetonger!) men den samlingen är till salu nu.
Vid det här laget har han omkring 10.000 böcker i sin samling; villan är ganska full! Det mesta är inom DAST-genren, både deckare och SF. En mindre del är ren skönlitteratur, geografisk upptäcktshistoria och naturvetenskap.
Fågelskådning är en annan av hans hobbies. Lars-Erik är med i Club 300, där man ska ha sett minst 300 fågelarter i Sverige för att få bli med. Hela samlingen är omsorgsfullt datakatalogiserad.
Men Poe är ingen ny bekantskap för Lars- Erik Nygren. Under årens lopp har

han publicerat åtskilliga Poe-bibliografier i bland annat DAST.

Upptäckte Poe tidigt

– Jag upptäckte Poe tidigt och fascinerades av hans otroliga förmåga att skapa stämningar och känslor hos läsaren. Jag började samla honom på allvar i slutet av 70-talet och har nu ungefär sex hyllmeter på svenska och nästan lika mycket på utrikiska (och ytterligare någon meter dubbletter). Mycket av varianter som jag redovisar i bibliografin har jag upptäckt själv genom att jämföra ett antal exemplar.
– Komplett blir en bibliografi väl aldrig. Jag har redan upptäckt en variant som inte är med i bibliografin, och det dyker säkert snart upp fler noveller i tidningar eller tidskrifter. Jag vill gärna passa på att säga att mycket av jobbet med tidskrifter gjorts av Jan Hultgren, Kjell Hjalmarsson och Arne Eriksson, som gett mig massor av tips om just tidningar och tidskrifter. Sen har jag suttit mycket på UB i Lund, men också på KB i Stockholm och i Köpenhamn. Jag trodde jag skulle vara klar med bibliografin 1992! Tur att det inte blev så, det har tillkommit mycket sen dess. Fortfarande återstår att gå igenom provinsdagstidningar från slutet av 1800-talet, där finns säkert fler noveller.

Tålamod är viktigast

Arbetet mycket gått ut på att leta fram böcker, tidningar, olika upplagor, så många exemplar som möjligt, och anteckna och jämföra.
Bibliotek, antikvariat, andra samlare har fått bidra eller låna ut exemplar för jämförelser.
– Egentligen är det inte speciellt svårt, mer än att få tiden att räcka till. Bibliografiskt arbete tar tid och kräver tålamod och noggrannhet men jag har haft en enorm fördel genom att kunna utgå från min egen Poe-samling. Jag lade tidigt manuset på dator. Det har underlättat enormt vid ändringar och tillägg. Johan Wopenka gick igenom mitt manus 1992 och gav mig ovärderliga synpunkter och förslag till förbättringar. Sen finns det en massa bilagor som inte kom med, t ex listor över vilka noveller som finns var, hur många gånger de tryckts på svenska, personregister osv. Det är svårt att veta hur ambitiös man ska vara!

Stor hjälp av ny teknik

Det måste betyda en massa kontakter med Poe-intresserade världen över, inte sant?
– Jag har kontakt med flera svenska Poesamlare. Jag har en hel del kontakter med USA, är med i flera Poe-sällskap och finns nu också med på ett par mailing-listor som fyller datorn med nyttigt och onyttigt vetande… Fast ännu har jag inte hittat någon amerikansk Poe-tryckning på svenska! Det grämer mig, eftersom ”efterföljaren” Sherlock Holmes ju finns tryckt där på svenska.
Det brukar ju vara så att bibliografiförfattare får blodad tand när det första stora verket blir publicerat. Gäller det dig också? Kan vi vänta oss böcker om fler författare i intressesfären?
– Ja, nu ligger tre projekt i väntan: en uppdatering av bibliografierna över H Rider Haggard och Anna Katherin Green på svenska och så småningom ett komplement till Poe-bibliografin. Håller också på att forska i Nordiska Förlagets utgivning och funderar över att katalogisera Allers På lediga Stunder och Allers illustrerad Familj-Journal, fast det kanske redan någon gjort?
Bland samlare brukar man rynka på näsan åt allt som inte är förstaupplagor. Är du också sådan?
– Jag vill gärna ha förstaupplagor, fast av flera författare samlar jag gärna alla upplagor. John Dickson Carr är en sådan. Och böcker som är värda att läsa kvittar det egentligen med upplagan, men kan jag byter jag gärna till förstaupplagor efterhand.

Kul med alla kontakter

Att bo ”på landet” betyder väl svårigheter att hitta de böcker man vill ha?
– Jag söker böcker i antikvariat, via kontakter och goda bokvänner, kataloger och på loppmarknader, när tiden räcker, skrattar Lars-Erik. Men nog var det enklare i Stockholm, åtminstone på 70-talet, när du, jag och några till ”dammsög” stan var och varannan vecka. Och billigare! Eller är det bara nostalgi? Lönen var ju inte så hög heller då!
Han har kontakter med många andra boksinnade och tycker att det är väldigt roligt. Genom åren har han naturligtvis fått många bokvänner överallt. Brev, telefon och e-post gör att världen är ganska liten.
– Skånska Deckarsällskapet och dess medlemmar har varit en inspiration för mig, med antologiutgivning och kontakter med författare och kritiker. Där står jag för kassaförvaltarskapet. Jag var den enda icke-kriminelle, påstods det.

Att samla behöver inte vara dyrt

En samlare blir aldrig nöjd, sägs det. Är det likadant för dig, så att du har en speciell bok som absolut borde finnas med i dina hyllor?
– Jag saknar fortfarande några svenska Poe-upplagor. Poe-häftena som Björck & Börjesson gav ut 1908, kanske? Men det är möjligt att hitta dem med hjälp av den nya tekniken. Jag använder mig av mail och Internet. Jag får ofta både information och bokerbjudanden via e-mail, och söker via olika antikvariat på Internet.
Kan man skaffa sig en Poe-sarnling utan att bli ruinerad?
– Visst går det att få ihop ett bra Poebibliotek! De flesta Poe-utgåvor betingar inga hisnande summor. Bra utgångspunkter för en Poe-samling som skall omfattade flesta novellerna på svenska är t ex Hemlighetsfulla och fantastiska historier, B&B 1946, eller Sällsamma berättelser, Niloé 1981. Dessutom måste jag säga att DAST betytt mycket för genren och deckarsamlandet i Sverige! Mig gav det en rejäl kick när jag upptäckte DAST, det både stimulerade och gav massor av kunskaper och tips.
– Det är fortfarande lika kul när DAST kommer i brevlådan! Och DAST-bibliografierna betydde mycket nytt vetande. DAST:s styrka har alltid varit entusiasmen och att så många medverkat.

FLER SKRIFTER AV NYMAN

Det är inte enbart bibliografin om Poe som kommit från Lars-Erik Nygrens penna. Hans utgivningslista ser ut så här:
Edgar Allan Poe. En bibliografi. 1982 (stencil).
Edgar Allan Poe En bibliografi. Andra, utökade upplagan. 1987.
Edgar Allan Poe. En bibliografi. Komplement. 1987.
Edgar Allan Poes hemlighetsfulla och fantastiska historier på svenska 1860-1997. En bibliografi, Per Olaisen Förlag 1999.
Anna Katherin Green på svenska. En bibliografi. 1987 (stencil).
H Rider Haggard på svenska. En bibliografi. 1987 (stencil).
Bland djur och odjur. Skånska Deckarsällskapet i Skånes Djurpark. 1995 (Inspiratör och förordsskrivare)
Skånska sillamord. En antologi från Skånska Deckarsällskapet. Mattias Boströms Förlag 1995 (”Hedersredaktör”).
Ett antal artiklar i DAST, främst med anknytning till Poe, Haggard och Green.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22