Lars Bill Lundholm: Stadsdelsmördare som är ute med sin tredje deckare

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Artikel

AV LENA JEPPSSON

Lars Bill Lundholm, som föddes som Lars Göran Lundholm i september 1948, har påstått att han troligen är Sveriges mest sedde dramatiker.

Det kan ligga ett korn av sanning i det. Han har skrivit manus till serier som Skärgårdsdoktorn och Skeppsholmen, och har bidragit till flera politiska thrillers i Sveriges Television. I Den svarta cirkeln skrev han om högerextremistiska terrorister, i Blueprint om miljöaktivister och i Fallet Paragon om ekonomiskt fiffel hos storbolag.

Vid sidan av arbetet åt Sveriges Television skriver han också kriminalromaner. Det började med Östermalmsmorden 2002, fortsatte med Södermalmsmorden året efter och i år har den tredje i serien kommit ut – Kungsholmsmorden.

Lundholm är ensamstående far, med dotter i gymnasieåldern.

Skrivarlya i Höganäs

Han är bosatt i Stockholm men har ett hus en skrivarlya – i skånska Höganäs, ett hus som ligger undanskymt i ett vanligt bostadsområde. Där kan han arbeta när andan faller på, ägna sig åt umgänge eller, göra badutflykter.

I en intervju för en skånetidning har han berättat att det var i Höganäs som han skrev stora delar av Skärgårdsdoktorn. Tidigare hade Lundholm hus på Österlen men föredrog att flytta till Höganäs eftersom ”det är en knegarstad” som inte är så full av konstnärer.

Det är hit han åker, när han avser att påbörja ett nytt projekt eftersom skånsk tillvaro är mindre splittrad än den stockholmska. Han har funderat över att bli permanent bosatt i det sydliga landskapet så småningom eftersom Skåne är rikt på profiler och berättelser.

Lars Bill Lundholm är etablerad manusförfattare sedan snart 20 år. Förutom de redan nämnda TV-serierna har han förvandlat andra skrivares böcker till filmmanus, bland annat Jan Guillous böcker, om agenten Hamilton.

Vikingaskröna

Han var den förste i sin arbetarfamilj som tog studenten och fick läsa vidare på universitetet. Han debuterade som poet efter att en tid ha försörjt sig som bland annat lastbilschaufför.

Ett av hans senaste jobb är en historia om omöjlig kärlek och ond bråd död SVT:s En vikingasaga som ska bli ett påkostat drama i 13 delar. I september lämnade han manuskript.

Historien kretsar kring trälen Sax och hövdingadottern Astrid som har en kärleksaffär i 800-talets Birka.

I augusti kom alltså kriminalromanen Kungsholmsmorden (Forum) ut. Som i de tidigare böckerna är den halte kommissarie Axel Hake huvudperson och utredare av mordet på en ung kvinna i en park.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22