Läderlappens skapare död

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Artikel

Seriefiguren Batman – som i Sverige hette Läderlappen frän början – dök för första gången upp år 1939. Den hade hittats på av tecknaren Bob Kane, året efter att den andre store världsräddaren Stålmannen visat sig på tidningssidorna.
I november 1998 avled Kane, 83 år gammal. Han var född i New York. I mitten av 30-talet började han arbeta på förlaget DC Comics.
Batman/Läderlappen har genom åren levt i många medier – som TV-serie, i böcker, seriemagasin och dagstidningsstrips samt inte minst i Hollywoodfilmer på senare år.
Enligt en intervju med Bob Kane år 1989 beror denna livskraft på att Batman i sin kamp mot världens ondska och orättvisor alltid tar den lilla människans parti och har lyckats anpassa sig till varje ny tidsepok.
Det var det stora serieförlaget DC Comics som tog sig an Kane och bad honom skapa en superhjälte som kunde konkurrera med Stålmannen. Samarbetet blev fruktbart. Kane kom att bli en gigant inom populärkulturen, en man som gav serieindustrin en stark knuff framåt.
När Kane skapade Läderlappen var han inspirerad av de maskerade hjältar som förekom i romaner, radioprogram och på bio: The Shadow, Zorro och The Phantom för att nämna några. Mest inspirerande var kanske filmen The Bat Whispers (1930) där det förekom en bandit som bar läderlappsmask.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22