Kulturministern en tuff brud i lyxförpackning som läser hårdkokta deckare

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2003-3, Artikel

AV LENNART HÖGMAN

Kulturminister Marita Ulvskog var en kväll gäst hos Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord. Sällskapets medlemmar kommer från Bromma, Järfälla, Upplands Väsby, Sigtuna, Täby, Vallentuna och Vaxholm.

Marita Ulvskog var inbjuden mer som privatperson än som kulturminister, men visst, det blev frågor som inriktade sig på hennes yrkesroll också.

Marita Ulvskog föddes 1951. Hennes ursprung som arbetarbarn från Luleå, där Järnverket var den stora sammanhållande länken, har naturligtvis präglat hennes människo- och samhällssyn.

Hon växte upp i en familj där fadern arbetade på järnverket och modern inom textilindustrin. Familjens bokbestånd uppgick till ett 25-tal böcker, alla från Folket i Bild, men man läste mycket tidningar och lyssnade på nyheterna från Dagens Eko.

I tonåren, inspirerades hon mycket av Norrbottens främste folkbildare, Bengt Andersson, som importerade Georg Fant till regionen. Dessa skapade sedan Norrbottenteatern, en av de många teatrar eller teatergrupper, som bildades på 70-talet genom resurser, anslagna genom 1974 års kulturproposition. Dessa grupper verkade folkligt, nära sina åskådares verklighet, och blev mycket populära i sin samtid.

Spikrak karriär

Marita Ulvskog gick på Journalisthögskolan och efter examen var hon reporter inom radio, dags- och fackpress. Sen gick karriären spikrakt upp mot kulturministerposten.

1978 kom hon till LO-Tidningen. 1982 blev hon pressekreterare åt Ingvar Carlsson i Statsrådsberedningen.

1990 blev hon chefredaktör för Dala-Demokraten. 1994 var det dags att ta klivet in i regeringen. Först som civilminister och från 1996 som chef för kulturdepartementet.

Hon är nu inne på sin tredje mandatperiod som kulturminister.

– Det roligaste jobb jag nånsin haft säger Marita Ulvskog om sin tid som chefredaktör på Dala-Demokraten.

På de, som regel, omöjliga frågorna, vilken är din favoritfilm och din favoritbok, svarade Marita:

– En av mina favoritfilmer är Slaget om Alger, det har jag faktiskt hört att jag inte är ensam om.

Långt om länge, hon dröjde med svaret, trodde hon att Sara Lidman nog tillhörde en av favoriterna bland många andra norrlandsförfattare.

Ett skäl till detta kan bero på att huvudpersonen i Lidmans debutroman Tjärdalen, heter Marit.

– Men, framhöll hon, Jag är allätare när det gäller litteratur, allt från PM till hårdkokta amerikanska deckare.

Kulturministern är alltså som vilken DAST-läsare som helst.

En författares kommentar

Då hördes försynt, som en viskning, från en av sällskapets mer kända kriminalförfattare:

– En tuff brud i lyxförpackning, som läser hårdkokta deckare.

Då en annan lustigkurre till författare, ställde frågan vem som vägt tyngst som chefredaktör för Dala-Demokraten, Greider eller Ulvskog, blev svaret lätt för kulturministern:

– Greider.

Sammanfattningsvis lät det som att film i första hand och litteratur i andra hand var de kulturyttringar hon helst ägnade sig åt i mån av eventuell fritid utanför regeringssysslorna.

Sverige i särklass

Lokal-TV efterlyste Ulvskogs uppfattning om hur TV:s utveckling artat sig.

Då det gäller public service, ansåg hon, att Sverige ligger i särklass tillsammans med Finland, då det gäller stark, egenproducerad verksamhet, utan reklamintressen. Svensk public service-TV har en väldigt hög integritetsgrad.

I Sverige är ofta kulturministerposten en språngbräda till andra statsrådsposter med större budgetar. Att Marita är inne på sin tredje period som kulturminister kan tydas som att hon har ett genuint intresse för kultur.

Som kulturminister har Marita Ulvskog varit ute i en hel del blåsväder men hon har tydligen en windstoppers mentala styrka att stå emot kritik. Hon har, som påpekades av flera författare vid mötet, visat tecken på oräddhet. Ett exempel är när hon attackerade Skandias bonussystem. För detta fick hon visserligen smisk på fingrarna av sin chef, men det visade sig ju senare att hon hade haft helt rätt i sin kritik.

Hon skiljer ut sig från de allra, allra flesta politiker genom att faktiskt ärligt besvara en fråga i riksdagen med:

– Jag kan inte svara på frågan utan ber att få återkomma.

En enkel rak mening, som skapar trovärdighet, till skillnad mot de flesta politikers svammel under ett par minuter för att undvika att svara på en fråga de inte har en aning om.

Ulvskogs agerande visar på en ”ryggrad” som kanske dessvärre oftast enbart får tillskrivas kvinnor.

– Kultur kan vara stökig, ifrågasättande, locka till skratt, men också till upprördhet, säger Marita Ulvskog.

En mening som, om man byter ut kultur mot Ulvskog, gott kunde stå för kulturministern själv.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22