Kriminalpolisen som skriver danska deckare

Feb 8th, 2008 | By | Category: 2001-2, Artikel

Av BERTIL FALK (TEXT & BILD)KØBENHAVN (DAST) Tove Nielsen är en dansk författarinna av det mångsträngade slaget. Rena rama litterära sitaren. Hon har skrivit pjäser, kommit med fyra diktsamlingar, romaner, en rad kärleksberättelser, biografier, flera debattböcker om kriminalitet och som grädde på moset en deckare. Snart kommer hon med en samling deckarnoveller eller kriminoveller, som man säger paa dansk. Hon arbetar vid kriminalpolisen i Helsingör och har således haft att göra med en eller annan berusad svensk, som tagit färjan från Helsingborg till det dejlige Danmark. Och Tove Nielsen, hon är ett belägg för att man aldrig ska säga aldrig.

“Eftersom jag arbetar med kriminalitet, så sa jag att jag aldrig ska skriva deckare”, avslöjar Tove Nielsen. “Jag skrev kärleksnoveller och så började jag att skriva krimi. Det var inget medvetet val. Det bara blev så. Det kom av sig självt. Det blev deckarberättelser till veckotidningar. Eftersom jag arbetar vid kriminalpolisen har jag självfallet ett stort material som jag kan använda. Och att jag började skriva krimi var saken en funktion av mitt arbete.

Satirisk deckare

Min enda deckarroman hitintills. Og det var Danmark är en satirisk krimi. Jag kan inte säga att jag fick uppslaget om de smugglande hemmafruarna från min verksamhet vid kriminalpolitiet. Det är inte vanligt att hemmafruar här i Danmark smugglar. Vad jag ville visa med boken är att danskarna när det gäller kriminalitet har börjat att acceptera att man smiter lite grann från skatten, att man stjäl lite i en butik, att man smugglar en smula. Så i boken visar jag på ett humoristiskt sätt hur man kan fångas in i kriminalitet. Plötsligt har man en stor utgift som inte kan täckas på vanligt sätt och så ger man sig ut i kriminalitet. Denna attitydförändring har jag sett i min verksamhet vid polisen.”

Den samling kriminalnoveller, som Tove Nielsen kommer med nu heter Tusmørkefortællinger (Skymningsberättelser). Den är inte satirisk som romanen. Enstaka noveller har tidigare stått i ugeblad, men det mesta är nyskrivet. Och det kommer snart mer från hennes penna.

“Om ett år blir jag pensionerad. Då kommer jag att skriva på heltid och planerar flera böcker.

Som barn kan jag minnas att jag läste Historien om en moder av H. C. Andersen och flickböcker och sedan läste jag kärleksdikter.”

Debut 12 år gammal

Tove Nielsen var tidigt ute som författare Hon var bara tolv när hon debuterade – med ett hörspel! Hon vann andra pris i en tävling i den danska barnradion och spelade själv med när pjäsen sändes. Det var 1954, före fjernsynets tid. Hörspelet hette Firkløveren (Fyrklövern) och handlade om en klubb med två flickor och två pojkar och deras upplevelser.

“Straxt därefter skrev jag en novell om ett skilsmässobarn, som också framfördes i barnradion. Sedan skrev jag en del for skrivbordet och så blev man tonåring och intresserad av pojkar. När jag var 18-19 år blev det dikter till bland annat veckotidningen Femina.

Efter ett uppehåll började jag skriva dikter igen när jag var omkring 30, men först är jag var 40 fick jag min första samling publicerad. Just nu är det tre olika musikgrupper som arbetar med mina texter, som tonsatts av flera kompositörer som jag samarbetat med.”

Framdeles kan vi alltså se fram emot fler deckare från Tove Nielsens penna. Och vem vet. Kanske något svenskt förlag upptäcker henne.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22