Krig har återigen blivit stor artikel

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Artikel

Av Lennart Bråding

Böcker om krig har återigen blivit en stor artikel och inte enbart i Sverige. För cirka 40 år sedan handlade det mest om romaner och då var Sven Hassel det stora författarnamnet. Numera är det fakta som gäller. Historiska Media i Lund är ett förlag som troligen inte skulle ha blivit så dominerande inom sin nisch om de inte gett ut alla dessa volymer om länders våldsamheter under skilda tider.

Man får inte heller glömma filmens värld. Det finns knappt en konflikt – från antiken till nutiden – som inte skildrats på vita duken. Historier från de båda världskrigen dominerar i antal, i synnerhet berättelser från andra världskriget, då Hollywood mobiliserades för att vinna tittarnas, i synnerhet amerikanska betraktares, sympati för de allierade. Koreakriget blev också bilder – vem minns inte M.A.S.H.? och sedan kom de ambivalenta skildringarna av Vietnamkriget. Kuwaitkriget från början av 1990-talet har berättats ur segrarens synvinkel både i böcker och rörliga bilder. Om Irakkriget finns när detta skrivs ännu inga filmer – om man inte räknar Michael Moores kritik dit – men nobelpristagaren Elfride Jelinek har skrivit pjäsen Babel, en USA-fientlig historia som nyligen hade premiär på Burgtheater i Wien.

Om andra världskriget har vi sett ett antal böcker på senare år. De flesta är skrivna av akademiskt skolade forskare. Men det finns också andra författare. En sådan är Horst Zank, under kriget ung officer. Han stred och blev tillfångatagen vid Stalingrad och skrev för några år sedan en bok om sina upplevelser. Den har översatts till svenska av Håkan M. Wahlbom, som också förlagt den versionen. På vårt språk ges den ut i två delar under huvudrubriken Stalingrad. Första delen kom 2004 och heter Inringningen. I år kommer fortsättningen under titeln Fångenskapen.

Hans skildring är intressant just för att den utspelar sig på ”mellanchefsnivå”. Kapten Zank kan ge order neråt, hitta flexibla lösningar på lokala problem, men han saknar givetvis de övergripande kunskaperna. Han är ibland kritisk till vissa överordnade och deras order, men han är god tysk och gör som han blir tillsagd efter bästa förmåga. Zank är inställd på att överleva, kanske också att slå fienden, men överlevnaden är det viktigaste. Han krigar och befinner sig i en organisation med ett uppdrag från Hitler. I det ingår inte att ifrågasätta kriget, fundera över om det är moraliskt rätt eller fel att kriga.

Så sent som i december 2004 kom en bok med titeln Rättfärdigt krig? som tar upp sådana frågor. Den är skriven av fil.dr Henrik Syse vid universitetet i Oslo. Bruket av militärt våld har inte minskat efter 11 september 2001. Afghanistan har bombats för att de muslimska talibanerna skulle sprängas loss från makten i demokratins namn. Samma kriterier sades ligga i botten när president Bush gav order om intåg i Irak för att störta diktatorn Saddam Hussein. Nu sägs kriget vara slut, men inte striderna. Syse redogör för de principer och regler som gäller i krig. Vad är rätt och vad är orätt? Vad är krigsförbrytelser? Hör behandlingen av fångar i Abu Ghraib-fängelset eller Guantanamobasen dit? Försvarsminister Donald Rumsfeld tycks i dessa fall tala med dubbel tunga.

I Vietnam bevakades kriget av en fri press som rapporterade vad de såg utan särskilt mycket militär censur. I Irak har journalisterna varit ”inbäddade”, blivit en del av den så kallade koalitionens stridande förband.

Vad får vi egentligen veta? Det kan bli så illa att det dröjer till dess en amerikansk Zank får för sig att skriva en bok – om 50 år.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22