Konspirationer på internet

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Artikel

Av Per Magnusson

Internet har gett alla konspirationsteoretiker större publik än någonsin. Här misstänkliggörs regeringar och presidenter, här odlas antisemitism och ”ingen rök utan eld” upphöjs till sanning. (Se också Terror i världen….)

Redan dagar efter tsunamikatatstrofen i Sydostasien fanns hemsidor som pekade ut USA, Indien och Israel som orsak till katastrofen. USA-bombplan skulle ha fällt en atombomb som detonerat över havsbotten och därmed orsakat jordbävningen med efterföljande flodvåg. Detta attentat berodde på att Bush ville döda så många muslimer som möjligt för att hämnas den 11 september.

En bomb rena västanfläkten

Nu var jordbävningen så stark att en atombomb varit som en västanfläkt. Den hade räckt för att flytta halva Sverige en meter och skedde tre mil under havsbotten, utom räckhåll för eventuella atomladdningar.

Konspirationerna handlar mest om den 11 september. Förre tyske ministern Andreas von Billow (s) har hittat många sådana och formulerar dem i boken CIA och 11 september (Alhambra). Kontentan är att attentatet genomfördes av USA självt. von Billow ser det som orimligt att tre svagt utbildade piloter kunde träffa sina mål så perfekt. Han framför teorin att passagerarplanen togs från en hemlig kommandocentral i byggnad nummer 7, alldeles intill World Trade Center, och flögs rakt in i skyskraporna.

Efteråt förstördes bevisen genom att bränna byggnad nummer 7 (för att ge sken av att den skadats) och sedan spränga den. von Billow ställer rader av intressanta frågor men i hans påståenden finns också stora glipor. Pro primo: någon borde efteråt ha pratat bredvid mun.

Lögn om Atlas pass

von Billow håller sig inte strikt till fakta. Han för felaktigt fram att Muhammed Attas pass har hittats intill skyskraporna sedan de störtat samman. Passet låg i själva verket kvar i en väska i Attas bil.

En del av hans frågor verkar emellertid vara relevanta. Varför kom inga amerikanska jaktplan i luften för att hindra angreppen? Det tog ju trots allt en timma och tjugofem minuter mellan första planets anfall till dess sista planet kraschat. Och hur var det – sköts det fjärde passagerarplanet ned över Pennsylvania?

Så länge hemligstämpeln kvarstår kring det allra mesta som rör 11 september kommer Internets frågor och ”förklaringar” att nå många och vinna proselyter.

En sådan än: varför jäktade president George W. Bush fram ett utpekande av Usama bin Ladin och hur kunde han vara kopplad till Saddam Hussein?

Ett annat givet mål för internetteoretikerna är ”flygande-tefat-basen” Area 51. Även där borde det finnas folk som vet vad som hänt. Journalisten Jacques Vallee frågar retoriskt: ”Vem bär ut soporna?” Folk i underordnad ställning borde ha hört ett och annat och fört det vidare.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22