Kjell-Olof Bornemark: Mångsysslare som nekar svara på fråga om nekar spionage

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Artikel

Kjell-Olof Bornemark född 1924 hade ett brokigt förflutet när han 1982 debuterade med Legat till en trolös. I ett självporträtt i en boktidning i samband med debuten berättade han att han sålt biblar, varit sjöman, husmäklare, direktör för en teknisk firma, varit med om att starta en kommunistisk veckotidning, varit frilansjournalist, presschef vid S:t Eriksmässan, försäljningschef med mera – samt att han mer eller mindre försörjde sig som spelare med Solvallas travbana som speciell hemmaplan.

När intervjuare undrade varifrån han hämtat de initierade kunskaper om rutiner och reaktioner i spionvärlden som han visade prov på i debutboken, svarade alltid Bornemark:

– På den direkta frågan om jag har varit spion är svaret nej, och på frågan om jag inte varit det är svaret också nej.

Hur man än ska tolka detta påstående är det dock ett faktum att Legat till en trolös har en övertygande äkthetsprägel i skildringen av den något åldrade, illusionslöse öststatsspionen Greger Tragg, som här får representera spioneriets fotfolk. Intressant är också författarens lågmälda försvar för spionerna, de som är – måste vara – yrkesmässigt trolösa.

– Några skulle kalla dem för förrädare, den simplaste av alla etiketter. Sveket bestod i demonstration mot den oinskränkta makten och ifrågasatt dess gränslöshet.

Legat till en trolös höjdes till skyarna av kritikerna. Bornemark jämfördes med de stora anglosaxiska mästarna och boken belönades med såväl Deckarakademiens debutantpris som Expressens Sherlock.

Även Skiljelinjen, 1983, handlar om förräderiets villkor och lojalitetens gränser och även här är huvudpersonen en öststatsspion. Som ung tysk socialdemokrut flydde han till Sverige undan nazisterna. Nu närmar han sig pensionsåldern. Men han har under många år levt ett dubbelliv och lämnat ut hemliga uppgifter om sitt nya fosterland till östsidan.

I sin tredje roman, Förgiftat område, 1984, förlade Kjell-Olof Bornemark handlingen till Irland, där han själv bott en tid. Här är det en svensk som står i centrum. Han kommer till ön som konvalescent, men visar sig vara ute i annat ärende. Det handlar om vapenaffärer och om olika politiska intressegrupper som utnyttjar den iriska patriotiska kämpaglöden för sina egna taktiska syften.

En av Bornemarks romaner, Handgången man, 1986, utspelas i stockholmsmiljö. Det är en frän och spännande agentthriller där författaren än en gång visar prov på sin säkra handlag med spionagets teknik, taktik och psykologi.

Han uppmärksammades också när han 1989 kom med en roman som hade Palmemordet som utgångspunkt. Den hette Skyldig utan skuld.

Böcker av Kjell-Olof Bornemark:

Legat till en trolös, 1982

Skiljelinjen, 1983

Förgiftat område, 1984

Handgången man, 1986

Skyldig utan skuld, 1989

De malätna, 1991

Kontrollören, 1992

Spelaren, 1994  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22