Kjell Ola Dahl: Norsk deckarförfattare som skriver i Noir-stilen

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-3, Artikel

Kjell Ola Dahl är född den 4 februari 1958.

Han har hittills fått tre romaner publicerade. 1993 kom debutdeckaren Dødens investeringer som handlar om utredningen av ett mord i Oslo. Året efter fick han ut berättelsen Seksognitti och i förfjol en roman i noir-stil betitlad Miniatyren.

Det ligger grundlig research bakom varje bok, hävdar Dahl. Konkurssvindlerierna i Dødens investeringer skulle kunna vara ett genomsnitt av hur sådant går till. Smuggelhistorien i Seksognitti har blivit en realistisk framställning av hur man smugglar.

Miniatyren fick viss uppmärksamhet i Dahls hemland. Klassisk noir handlar mestadels om att rasa utför avgrunder, om inte rent fysiskt så dock på ett psykiskt plan.

Även om Miniatyren är komponerad som en kriminalroman säger författaren att den inte tillhör genren, den är komponerad på ett helt annat sätt. Visserligen är det en realistisk mordutredning som beskrivs, men personernas desperation är det viktiga. Vad är normalt och vem är normal?

– Kriminalgenren ger verktyg att sätta färg på gråzonerna, tvinga fram vårt eget förhållande till moral och utmana den puritanism som i större eller mindre omfattning bor i varje människa.

Han menar att man kan packa in allt detta i framställningen och anser att en berättelse blir en del av läsaren så fort denne tagit del av den.

– Till skillnad mot film bygger romanberättelsen på ord, och det är orden som används till att forma människans egna identitet.

Kjell Ola Dahl är vänsterhänt och skriver därför det mesta på ordbehandlare.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22