Kitty går i pension men vägrar sluta jobba

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Artikel

Av BARBRO LINDBORG

Nancy Drew, eller Kitty som är hennes nom de guerre i Sverige, har fyllt 65 och är alltså berättigad till folkpension. Men ger hon sig? Icke! I fjol kom den hundrade boken om den kriminalistiskt lagda lösen ut. Det hundrade mysteriet anknyter till det första, som gavs ut av B. Wahlströms 1952. I båda böckerna är det en antik klocka som står i centrum för handlingen och på bådas pärmar står författarnamnet Carolyn Keene.

Det dröjde rätt länge innan världen fick veta vem som låg bakom pseudonymen. Idén till böckerna om den orädda flickan som jobbar som detektiv kläcktes av Edward Stratemeyer, som i 1900-talets början var en känd man inom den amerikanska ungdomsboksvärlden. Han föddes 1862 och skapade många långserier för ungdomar. Av dessa publiceras fortfarande fyra i USA och i Sverige finns förutom Kitty också Bröderna Hardy. Stratemeyer skrev och publicerade böcker under så många pseudonymer att ingen lyckats hålla reda på alla.

Författarverkstad

Han hade en käpphäst: ungdomar måste få tillgång till billiga böcker eftersom sådana gör att de fortsätter att läsa. Omkring 1904 -1905 startade han eget företag i branschen. Själv satt han och kläckte idéer och drog upp riktlinjer för handlingen. Sedan fick en stab skribenter se till att orden blev skrivna.

1927 kom den första boken i serien om bröderna Hardy. När den gjorde stor succé bland pojkar kunde han inte låta bli att hitta på något motsvarande för flickor. Därmed var Nancy Drew född.

Edward Stratemeyer hade tidigare arbetat ihop med den unga författarinnan Mildred Wirt Benson och när hon blev tillfrågad hade hon inget emot att skriva serien efter hans riktlinjer. 1930 publicerades de tre första från hennes penna. Stratemeyer hade tidigare gett ut billighetsserier med kvinnliga hjältinnor, men Nancy Drew-historierna blev de första som sålde bättre än pojkböckerna. Fast det fick Stratemeyer aldrig reda på. Han dog i lunginflammation våren 1930.

Flygande författarinna

Mildred Wirt Benson skrev under namnet Carolyn Keene 22 av de första 25 böckerna i serien. Hon var den första kvinna som tog en akademisk examen i journalistik vid universitetet i Iowa. Mycket tidigt började hon intressera sig för arkeologi och tog flygcertifikat för att kunna flyga sin egen Piper Cherokee till olika utgrävningar. I år är hon fyllda 90 och i skrivande stund fortfarande aktiv som journalist.

Benson fick stort inflytande över sin huvudpersons karaktärsdrag.

Motvikt mot det vanliga

– Jag ville skapa en motvikt till den tidens typiska flickbokshjältinna, har hon sagt. Självklart fick Nancy sådant jag själv drömt om som tonåring, vackert utseende, intelligens, stor handlingsfrihet och en pojkvän.

Från början var hon 16 år gammal, men blev snabbt 18 för att få köra bil i samtliga amerikanska delstater. Äldre än så har hon inte blivit.

I Sverige togs hjältinnan om hand av B. Wahlströms Bok förlag (där Birger Wahlström redan 1914 dragit igång B. Wahlströms Ungdomsböcker), men första boken om Kitty – som hon döptes till här – kom så sent som 1952 och hette Kitty som detektiv – Klockmysteriet. I de böcker som getts ut fram till Kitty och det hundrade mysteriet har handlingen alltid legat i en odefinierad nutid. Värderingars, livsstilars och tekniken förändringar kan man följa genom åren. Numera jagar Kitty bovar med datorns hjälp.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22