Kioskfantasy med kultrykte

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Artikel

AV HENRIK HOLMSTRÖM

Henrik Holmström son ger ut magasinet Eskapix i Kalmar berättar här om en politisk inkorrekt fantasy, som tydligen ingen vågat ge ut på svenska. Kanske bäst så.

Pocketböckerna om den märkliga världen Gor har fått många litteraturkritiker att gråta blod över deras uselhet och märkliga kvinnosyn. Men nu, så här 30 år senare, börjar böckerna få kultstatus i det stora landet i väster.

Nätsajten www.disinfo.com har diskuterat John Normans böcker om Gor och där berättas att det finns amerikanska fetish- och S/M-föreningar som träffas regelbundet och lever ut fantasierna i John Normans fantasivärld.

Böckerna om en värld kallad Gor som skrevs av John Norman (en pseudonym för professor John Lange som publicerat en rad fackverk om bland annat kognitationsproblematiken) sparkade igång det sexuella uppvaknandet hos en hel generation av smånördiga tonårspojkar i slutet av 1960-talet och början på 1970-talet.

Norman kombinerade science fiction med den typ av fantasy som skapades av Edgar Rice Burroughs och hans märkliga äventyr på Mars och Robert E Howards yxsvingande barbarmän med pulserande muskler.

Norman debuterade 35 år gammal med Tarnsman of Gor (1966), som sedan följts av en eller två böcker per år med titlar som The Priest Kings of Gor (1968) och Slave Girl of Gor (1976).

Gor är i allt väsentligt en medeltidsvärld som inte så lite blandar in stoft från Robert E Howards mytologiska forntidsvärld under den så kallade hyperboreriska eran för sisådär 15 000 år sedan.

Grym värld

I kort het handlar böckerna om Gor om en jordmänniska som på ett oförklarligt sätt förflyttas till en grym värld bortom solen, kallad Gor. Där blir huvudpersonen så småningom inblandad i krig, intriger och andra märkliga händelser som kommer att påverka den främmande världens framtid.

Världen bortom solen härskas av prästkungarna, en insektoid och intelligent ras.

Varelserna är över sex meter långa, och förbjuder allt vad teknologi heter. Gor är också splittrad i stadstater och i kastsystem och innehåller en mängd otroliga och smått perversa kulturer – nomadkulturer och insektskulturer.

Världen är fantasieggande och detaljrikt skapad av Norman, men det är inte därför som böckerna nått den framgång som de faktiskt har gjort (varje volym har sålt i minst ett par miljoner exemplar) utan det sexuella (och ofta kvinnofientliga) innehållet.

Kvinnorna är slavar

På Gor är de flesta kvinnor slavar, och de som inte är det är underkastade vilken man de än möter. I de senare böckerna har detta mer och mer kommit att dominera innehållet, där attraktiva och självsäkra jordkvinnor slungas i väg till Gor och får finna sig i att bli slavar – något som långt ifrån misshagar alla kvinnor(!).

I böckerna betonas det gång på gång att på jorden är ”kvinnor tvingade till att leva som män medan de på Gor har friheten att verkligen – få leva som kvinnor”.

Pinsamheter

Hade John Norman hållit sig att till att skriva klassisk fantasy, han beskriver faktiskt Gor på ett relativt fantasieggande sätt, hade förmodligen böckerna varit bättre än vad de är.

Men nu är Ger-serien, vid det här laget långt över trettio volymer, en serie pinsamheter som gör sig bäst att elda med när vinterkölden gör sitt intåg.

Trots detta, eller förmodligen tack vare detta, har böckerna i USA rönt närmast fantastiska framgångar och varje volym lagt sig högt på New York Times bestsellerlista.

Säkert kan en hel del av framgången tillskrivas illustratören Boris Vallejos färgsprakande omslag, som för övrigt överträffar böckernas innehåll med ljusår.

Dessutom har det växt fram en fan-skara som inte ligger långt efter JRR Tolkiens.

Surfar du runt på nätet upptäcker du tusentals hemsidor dedikerade till Norman och hans märkliga värld. Men det märkligaste av allt är att bokserien om Gor lockar lika många kvinnliga läsare som manliga.

Normans mjukpornografiska och fetishliknande fantasyepos har aldrig blivit utgivna på svenska, men finns att få tag i via bokhandlare som Amazon.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22