King ger sig inte så lätt – Många nya projekt igång

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Artikel

Av ROLF NILSÉN

Med viss rätt frågar man sig: hur hinner han och hur orkar han? ”Han” ska i det här fallet utläsas som den amerikanske författaren och obotlige bestsellermaskinen Stephen King, som fyllde 49 år den 21 september men som förmodligen då bara firade med en extra Big Mac med lökringar (favoritkäket) tillsammans med en Dr Pepper (favoritläsken) på den lokala hamburgersyltan i Bangor, Maine. Varefter han säkert satte sig tillrätta för ett nytt maratonpass vid ordbehandlaren.

Stephen King har fortsatt att bo kvar i sin födelsestat Maine, där många av hans romaner också utspelar sig. Födelsestaden var Portland, men han är sedan länge etablerad i Bangor, där han med sin familj bebor ett stilfullt kråkslott med utsirade fladdermöss som dekorationer på de tunga gjutjärnsgrindarna. King var nyligen en av två författare (Michael Crichton var den andre) som tog sig in på listan över de underhållare i USA som tjänade mest. 56 miljoner dollar skrapade han ihop för åren 95 och 96. En summa som lär öka efter Kings senaste äventyr i förlagsbranschen.

Jättelikt pocketprojekt

I början av året landsatte han ett projekt som ingen annan seriös författare tidigare under detta sekel har kommit på. En roman vid namn The Green Mile som inte ges ut i en traditionell volym, utan i sex månatliga utgåvor i pocket, om cirka hundra sidor var. Förlaget Penguin valde att ge ut dem på sin etikett Signet. Under samlingsnamnet The Green Mile kom i tur och ordning The Two Dead Girls, The Mouse On the Mile, Coffeys Hands, The Bad Death of Eduard Delacroix, Night Journey och Coffey On the Mile.

Böckerna utspelas i ett fängelse på 30-talet, där mördaren John Coffey väntar på att avrättas. Addera en del övernaturligheter till Kings suggestiva språk- och miljöbehandling. Var och en har sålts i över en miljon exemplar. I skrivande stund toppar avslutande delen amerikanska bestsellerlistan för pockets. Samtliga delar, utom den tredje, befinner sig på listan.

För varje modest förfallare skulle detta mera än väl ha täckt in en lagom årsproduktion. Icke dock för King. Nyligen kom han också med en två nya, stora inbundna böcker. Desperation och The Regulators. Den sistnämnda är skriven under Kings beryktade alias Richard Bachman, som han använde i början av 80-talet för att ge ut böcker som han inte tyckte passade som Kingtitlar. Den har han inte aktiverat sedan 1985.

Parallella berättelser

Här handlar det om två romaner i Kings vanliga vikt- och omfångsklass, omkring 600 sidor vardera. Det unika med Desperation och The Regulators är att de delvis är parallella berättelser. Vissa av personerna pendlar mellan de bägge intrigerna. Den första amerikanska upplagan av Desperation är på 1,750,00 exemplar; för The Regulators rör det sig om 1,250,000 exemplar. Det finns också hemsidor på Internet: greenmile.com, desperation.com och regulators.com. King har också en ny hemsida; stephenking.com, där kontinuerligt nya fakta och data om författaren, böckerna och utgivningstakten publiceras. Desperation är en stad i öknen dit en grupp människor till synes viljelöst anländer. En episk berättelse om gott och ont, i stil med Kings mästerverk Pestens tid (The Stand). The Regulators är mörkare och en vidareutveckling av intrigen. King har länge publicerats av Legenda och därefter av Natur och Kultur. Bra Böcker är nu Kings svenska förläggare. Där har man inte bestämt sig för hur man ska göra med The Green Mile, men gissar att en bok omfattande alla sex pocketvolymerna nog är den mest realistiska översättningslösningen. En översättning blir dock aktuell först nästa år. Desperation och The Regulators ligger ännu längre fram i tiden.

Stephen King på svenska i höst är Rasande Rose, en roman om en svårt misshandlad kvinna som rymmer från sin galning till make. Han är polis och börjar spana sig fram till hennes nya hem. Det är en frenetisk roman i ungefär samma stil som Dolores Claiborne.

Filmversionen av Thinner får premiär i USA under hösten. Detsamma gäller nog också miniserien av The Shining; en ny version för TV av den roman som Stanley Kubrick filmade med Jack Nicholson för snart 20 år sedan, men som King själv aldrig hyst några varmare känslor inför.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22