Kim firar 10 år som författare – och framgångar som förläggare

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Artikel

Av Kjell E Genberg

I juletid för tio år sedan debuterade Kim M. Kimselius som ungdomsboksförfattare på B. Wahlströms Bokförlag i Stockholm.

Debutboken hette Tillbaka till Pompeji och enligt uppgift sålde boken i 11.000 exemplar redan första veckan något som bäddade för ytterligare en bok året därpå. Den boken hade titeln Jag är ingen häxa och fick också fin försäljning. Lokalpressen hälsade på Kim hemma i Eringsboda och de gav henne epitetet Blekinges Astrid Lindgren, ett smeknamn som har följt med ända sedan dess. Men det blev ingen tredje bok hos det stockholmsbaserade förlaget. Hur kommer det sig?

”Om B. Wahlströms fortsatt enligt det koncept mina två första böcker följde hade jag säkert blivit kvar. Men inför den tredje boken fick jag en ny redaktör. Hon tog bort allt historiskt material, nästan all miljöskildring och sedan skrev hon om resten till en banal kärlekshistoria mellan mina huvudpersoner Theo och Ramona. Det kunde jag inte acceptera. Jag vägrade att sätta mitt namn på den boken och rev kontraktet.”

På sätt och vis blev detta uppbrott ett lyckokast. Kim och hennes man Jan sparade pengar, bildade förlaget Roslagstext och tryckte upp den tredje boken. Efter två månader hade den sålt 3.000 exemplar och försäljningen fortsätter att rulla på.

Vid det här laget har Kimselius gett ut sju böcker och den sammanlagda upplagan börjar närma sig 70.000.

”Det är en stor upplaga för ett litet förlag”, säger hon. ”Jag har fått erbjudanden från stora förlag som vill ta över utgivningen. Men så länge det känns bra och jag orkar med vill jag fortsätta ge ut på eget förlag. Då kan jag bestämma vad jag vill skriva om och när jag vill skriva det.”

Förlaget Roslagstext ligger i Eringsboda i Blekinge, långt ifrån Roslagen norr om Stockholm, men namnet har sin förklaring. Kim Kimselius startade företaget som reklambyrå 1981 när hon bodde i byn Lindholmen utanför Vallentuna som faktiskt ligger i utkanten av Roslagen. Företaget följde med i flytten till Blekinge, där det omvandlades till bokförlag.

Kim är född på Hisingen i Göteborg som en av fyra syskon. Nu är syskonen endast tre eftersom en storasyster omkom i en trafikolycka i juni 2006. Samma månad som detta nummer av DAST kommer ut – alltså juni 2007 – firar hon och maken Jan silverbröllop efter att ha varit lyckligt gifta i 25 år. Förutom författarskapet och förläggeriet föder hon i Eringsboda upp Berner Sennenhundar och hundar av rasen Polski Owezarek Nizinny.

”Jag älskar hundar och hästar”, säger hon med eftertryck.

Namnet Kim M. Kimselius låter nästan som en tagen pseudonym men är det inte. DAST är inte främmande för någon slags journalistik och dristar sig därför att komma med en veckotidningsfråga: Valde du honom för att få ditt nuvarande slagkraftiga författarnamn?

”Frågan om mitt namn och om jag valde Jan för att få ett bra namn har jag fått många gånger. Jag brukar skämta och säga att jag letade länge innan jag hittade en man med passande efternamn. Men så var det inte. Jan fanns där och oavsett vad han hade hetat så hade jag fallit för honom ändå. Att det sedan råkade bli så bra som Kim M. Kimselius är rena rama turen. M är mitt mellannamn som jag satte dit för att det skulle se lite bättre ut. Vad M står för avslöjar jag inte här, då jag börjar mina föredrag med att berätta om just M:et.”

Arbetar med ord – älskar historia

Kim säger att bon alltid arbetat med ord på reklambyrå och tryckeri samt på tidningen Göteborgs-Posten. Historia har länge varit ett älskat ämne och anledningen till att hon började skriva debutboken Tillbaka till Pompeji var att hon ville lära sig mer om hur vulkanen Vesuvius förstörde staden 24 augusti år 79.

Kärleken till hundar hade också sin betydelse.

”Det som fick mig riktigt intresserad av den händelsen var att jag såg ett gipsavtryck av en hund som hade dött i vulkanutbrottet. Den hunden ville jag rädda och blev tvungen att resa tillbaka i tiden för att göra det.”

Kimselius har hittat en formel för sina böcker och utnyttjar den konsekvent. I varje roman hamnar huvudpersonerna Theo och Ramona på märkliga sätt i en annan tid. Hittills har de hunnit med svenska häxprocesser på 1600-talet, besöka Egypten på Tutankhamons tid (boken Faraos förbannelse som i tio månader legat på Serbiska bestsellerlistan), Machu Piccu i Peru under Inkatiden, svenskt 900-tal och vikingatid, ett Florens drabbat av digerdöden och skånska krig där de träffar snapphanar.

Årets bok har titeln Giljotinen och handlar om Franska revolutionens blodiga historia. Kims nästa researchresa ska gå till Kina.

”Jag har påbörjat många böcker om Theo och Ramona”, säger Kim. ”När jag får en idé till en ny bok blir det oftast som ett helt kapitel och då skriver jag ner det. Jag älskar ju det här, både att skriva böckerna, att läsa dem och att berätta om dem.”

1999 tilldelades hon Ronnebys kommuns litteraturpris med följande motivering:

“För att hon genom sin författargärning inspirerar barn och ungdomar till att läsa och att skriva egna berättelser. I hennes historiska ungdomsromaner översätter hon den historiska verkligheten till dagens – för utan historia har vi ingen framtid. Genom att möta barn och ungdomar och använda det talade och skrivna ordet utför hon en viktig kulturgärning.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22