Kathy Reichs: Rättsmedicinsk antropolog – och utmärkt författare

Mar 4th, 2010 | By | Category: 2007-2, Artikel

 

Av Maria Gustafsson

Kathy Reichs är rättsmedicinsk antropolog på riktigt. Det betyder att hon inte behöver researcha sig till eller åka snålskjuts på andras kunskaper när hon skriver sina böcker – och jag menar att det märks.

Tre titlar av nio finns översatta till svenska: Redan död, Död idag och Dödligt beslut. Sedan jag börjat läsa henne har jag själv inte haft tålamod att vänta på översättningarna utan har plöjt alla hennes böcker, en del på svenska och resten på originalspråket engelska så snart de lämnat tryckeriet.

Hennes huvudperson, Temperance Brennan finns också numera på TV i serien Bones som har visats i Sverige. Själv säger Kathy så här om serien:

Ett lager av uppslag

”Jag älskar att skriva romaner, men det finns fler intriger än de böcker jag kommer att hinna skriva i hela mitt liv, och därför har jag alltid drömt om att se min huvudperson i TV eller på film. Mina år av erfarenhet i labbet och på brottsplatser har försett mig med ett enormt lager av intensiva, spännande, nervkittlande, värmande och starka uppslag. TV ger mig tillfälle att få utlopp för många fler av dessa.”

Temp, som hennes huvudperson oftast kallas, har vissa drag gemensamt med Kay Scarpetta som Patricia Cornwell skriver om: de är båda rättsmedicinare och ganska ensamma kvinnor med en man någonstans i periferin som aldrig tillåts ta över i berättelserna.

Men Temps lik är ofta inte färska, det brukar handla om brott som ägt rum för en tid sedan, om mördare som har installerat sig i ett ”normalt” liv efter brottet och tror att dom kommit undan, vilket höjer spänningen ännu några snäpp.

Kathy Reichs har för övrigt en beundransvärd förmåga att låta oss som läser bok efter bok följa med och känna relationerna fördjupas, vi får allteftersom lära känna exmaken, dottern, systern och föremålet för hennes hetare känslor. Han heter Andrew Ryan, och Temperance fortsätter att kalla honom vid efternamn i bok efter bok.

Det säger en del, eller hur?

Katten som komiskt nog heter Birdie, en burfågel hon får i gåva samt exmakens hund som hon medjämna mellanrum tar hand om, kompletterar tillsammans med arbetskamrater och poliser karaktärerna i hennes historier. Temperance är nykter alkoholist, något som berörs mycket flyktigt men som ger djup åt karaktären och uppslag om vad man kan beställa när man är på lokal och ska köra bil efteråt.

Kristallklara intriger

Hennes fantastiska thrillers har kristallklara intriger där man aldrig tråkas ut av tekniska detaljer. Som läsare luras man aldrig heller på konfekten därför att fallet får en obegriplig lösning genom instrument eller verktyg som vi inte ens visste fanns … kanske just för att hon kan det här, hon behöver inte ”bre på” för att vi ska tro på hennes historier.

Varje bok grundar sig till någon del på hennes arbete. Hon har utfört rättsmedicinska undersökningar i Ruanda i FN:s regi, hon har varit på plats och identifierat kvarlevor från en massgrav i Guatemala och deltagit i arbetet på Ground Zero i New York, bland annat. De flesta av hennes böcker utspelar sig i Montreal, Canada, dit författaren ofta själv kallas som expertvittne i domstolar, men hon tar oss också med till Guatemala och Israel. Hon är professor i antropologi vid University of North Carolina i Charlotte.

Kathy Reichs ges ut på Forum i Sverige. Hon är en av mina stora favoriter och jag rekommenderar varmt hennes böcker.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22