Karl-Gunnar Malmqvist är död

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Artikel

KJELL E. GENBERG

Förre kriminalinspektören och författaren Kåge Malmqvist har avlidit 71 år gammal i sitt hem i Täby. Han var känd som en av Stockholms uppkäftigaste och tuffaste poliser och fick som sådan många vänner – och minst lika många ovänner bland dem som inte tyckte om att utsättas för hans granskning.

Han hade ett mycket gott hjärta, men det var inte starkt.

Första gången jag träffade Kåge var i samband med en deckartillställning. Jag visste att han 1973 skrivit en bok som hette Brännande anklagelse och ytligt sett handlade om en kvinnlig pyroman.

Han visste mycket om sådant eftersom han då hade arbetat som brandutredare i 13 år. Den boken kom ut i flera länder, bland annat i Grekland. Vi kom att prata en del om de oegentligheter som Kåge menade förekom inom polisen och det resulterade så småningom i att vi tillsammans skrev boken Konspiratörerna som kom ut 1979.

Kåge Malmqvist föddes i Ockelbo i Gästrikland och det var hans starka rättvise patos som gjorde att han 1948 blev polis. Han kom till Stockholm och blev förskräckt över att allt var sten. I Ockelbo fanns fantastisk natur att vandra i, och Kåge var och förblev en naturmänniska. Han anpassade sig dock. Efter polisskolan patrullerade han i Klara men redan efter några år hörde SÄPO av sig och han kommenderades dit. 1960 kom han in på Brandkommissionen och åt detta slitsamma arbete ägnade han sina bästa år. Tillsammans med sina sju arbetskamrater kröp han ofta in ut i brandhärden sida vid sida med brandkårens rökdykare. Det gällde ju att så snabbt som möjligt utreda brandorsaken. Och sedan brandmännen gjort sin stod Kåge på knä i askan, kravlade sig fram för att finna bevis. De flesta av arbetskamraterna är redan döda i cancersjukdomar, för ingen visste vad de faktiskt utsatte sig för. Ingen som rotade i sotet kom omärkt undan.

För många i polisledningen blev Kåge en obekväm person. När han såg övergrepp och maktmissbruk röt han till så det hördes. Samtidigt var han osårbar eftersom han aldrig sökte personlig makt eller position.

1972 var han på fritiden skolchef för Flygskolan på Skarpnäck i Stockholm. Internationell miljövårdskonferens aviserades och staden bestämde att flygfältet skulle bli tältplats. Kåge protesterade eftersom skolflygningarna var planerade sedan länge, men han fick ge sig. När han åkte dit för att inspektera fann han att tältlägret var rena knarkcentralen och att där förekom omfattande ungdomsprostitution. Han slog larm, tidningarna skrev och någon måste ha trampats på tårna, för i polisens utredning försökte man göra Kåge till syndabock. Papper försvann, fel personer hördes och allt utmynnade i noll och intet.

Det var då Kåges misstro mot polisledningen föddes och den växte genom åren.

Eftersom han hade det bästa rykte som brandexpert och bland annat undervisade brandchefer tillfrågades han vid ett tillfälle av en advokatfirma om han ville göra en utredning åt dem i ett misstänkt mordbrandsfall. Han tog ledigt och hans slutsats var att brandorsaken var naturlig. Åklagaren blev vild och anklagade Kåge för att vara köpt av maffian, delgavs misstanke ”anstiftan till, alternativt brukande av falsk urkund” och ”anstiftan till osant intygande”. Han utsattes för pressande förhör men efter många komplicerade turer återupprättades hans heder.

Detta fick honom att börja samla in material om fall som blivit underligt utredda och han började ställa sig frågan om det förekom korruption inom den svenska poliskåren. För detta ansåg han sig ha fått bevis. Det var om detta boken Konspiratörerna handlade. I polisens egna organ tegs boken ihjäl trots att den uppmärksammades på andra håll.

På senare år arbetade han med att granska utredningen uv fallet Olle Möller, som han på grundval av egna utredningar menade utsatts för justitiemord. En bok om detta var på gång, men nu blir aldrig Kåges del i den skriven…

Kåge sörjs av sina barn, sin hustru Pui-Yuen och av vänner som i honom såg en rakryggad man.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22