Kanonerna på Navarone på bara armlängds avstånd

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Artikel

Av Iwan Morelius

 

Nu har jag sett dem live på plats. Jag har sett de gigantiska kanonerna, som användes vid inspelningen av den så berömda filmen Kanonerna på Navarone (The Guns of Navarone).

Stig Lönnqvist som bor strax söder om Cartagena i Spanien föreslog att våra familjer skulle göra en utflykt till en militäranläggning några mil västerut i närheten av staden Mazarron, där fortet ligger på en utskjutande udde vid namn Cabo Tinoso. Det var där som delar av filmen Kanonerna på Navarone spelats in efter Alistair MacLeans roman med samma namn. Ja, hela filmen gjordes förstås inte där, men filmteamet hade i alla fall använt sig av fortet och kanonerna samt delar av interiören vid denna berömda inspelning från 1961.

Filmen hade jag sett och boken hade jag läst, men nu friskade jag upp minnet med det som stod i Bonniers stora film- & videoguide:

Kanonerna på Navarone ***1/2 (The Guns of Navarone)(1961 Engl) 157 min. Regi: J Lee Thompson. Skådespelare: Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn, Stanley Baker, Anthony Quayle, James Darren, Irene Papas, Gia Scala, James Robertson Justice, Richard Harris, Albert Lieven, Bryan Forbes, Walter Gotell.

Häftig actionfilm som utspelar sig under andra världskriget och handlar om allierade kommandosoldater som försöker förstöra två tyska kanoner på en ö i Turkiet. En genomgående spännande och förstklassigt producerad äventyrshistoria med Oscarsbelönade specialeffekter. Manus av Carl Foreman, byggt på en roman av Alistair MacLean. Uppföljare: Styrka 10 från Navarone. CinemaScope.

Platsen var ganska förfallen och det fanns graffiti på snart sagt allt som det gick att klottra på. Överallt låg läsk- och ölburkar, flaskor och plastförpackningar.

Ändå gick det att känna igen somliga saker från filmen. De stora kanonerna exempelvis. I utsiktstornen kunde besökaren betrakta siluettbilder av krigsfartyg av olika nationaliteter, de flesta från England, USA, Tyskland och naturligtvis Spanien. Med lite initiativförmåga skulle spanska staten kunna göra detta till en fantastisk turistattraktion. Filmen går ju i repris lite då och då på olika filmkanaler och skulle göra reklam för platsen.

Plats med möjligheter

Jag blev plötsligt PR-knutte och tänkte mig stället med trevliga barer och serveringar, försäljning av t-hirts och andra plagg samt naturligtvis DVD-utgåvor av Kanonerna på Navarone och dess efterföljare Styrka 10 från Navarone.

Men det fanns en nackdel. Vägen upp till de höga klipporna var smal. Men en väg kan alltid breddas och redan nu fanns ganska gott om parkeringsplatser.

Har man bara viljan så … Viljan fanns ju när de väldiga kanonerna forslades dit i början av 40-talet.

Då hade man inga helikoptrar med lastkapacitet nog att lyfta dessa mastodonter till kanonrör men upp kom de i alla fall.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22