K-G Johansson: Musikdoktorn skriver om framtida mardröm

Mar 10th, 2010 | By | Category: Artikel

K-G Johansson är känd översättare. Han har försvenskat ett 80-tal böcker, många i sf- och fantasygenren, har haft litteratur som yrke i arbetet som biblikotekarie. Dessutom har han hunnit med att doktorera vid Musikhögskolan i Piteå.

Nu kan han till råga på allt titulera sig författare.

I fjol höst gjorde han nämligen debut med ungdomsromanen Glastornen på fantasyförlaget Wela.

Det är en rätt hemsk berättelse där framtiden knappast är en glädjefylld fest. Allt utspelas i ett mardrömslikt samhälle. Både böcker och sf-filmer med realistisk grundsyn talar om att mänskligheten i de dagar som kommer bör ha strålskyddsdräkt när det regnar och då solen skiner är det säkrast att smeta på sig kräm med osannolikt hög solskyddsfaktor.

Följer receptet

K-G Johansson följer i Glastornen detta recept. Det har gått åt pipan med klimatet vilket har delat in jorden i zoner av is eller öken.

Han försvarar valet med att ett sådant kluvet samhälle har inbyggda konflikter som är dramaturgiska i sig själv.

Det var hans översättningar från 80-talet som fick honom att börja fundera på en egen bok. Men det blev inte av förrän han fick egna barn och krav på att berätta sagor för dem. Detta blev ett slags spark i baken. Men trots att sagorna fick ett fantasyelement med troll som råkade ut får märkliga strålar dröjde det innan skrivandet kom igång. Som nybliven doktor tog forskningen alldeles för mycket tid.

– Dessutom, har han sagt, är fantasy en förbisedd genre där bara ett fåtal författare når kultursidorna – och då ofta för annat än sf eller fantasy.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22