Juristen som gick från FN till Fagervik

Oct 7th, 2010 | By | Category: 2010-3, Artikel

Louise Bjurvill är advokat i Stockholm. Du kan ha sett henne i TV-serien Livet i Fagervik, för i första säsongen var hon med ett par gånger och spelade domare i tingsrätten.

Louise BjurvillMen viktigare var hennes insats som juridisk expert till manusskrivarna. Småstadens advokat har hand om allt annat än de brottslingar som Perry Mason och hans otaliga efterföljare på TV har visat oss. Dessutom är svenskt rättsväsende inte helt likt det vi ser i domstolsserierna.

Nå, Fagervik var ju inte i första hand en serie om brott och brottslingar. Louse Bjurvill var å andra sidan inte heller en vanlig småstadsadvokat. Hon har sysslat med internationell rätt under 1980-talet, varit FN-jurist och varit med om att arbeta med bistånd till Sydafrika, Kina och Vietnam.

Nej, hon känner sig inte som en Perry Mason, och inte som Ally McBeal heller, glamorös kvinna i högklackat. En sådan skulle inte platsa i Sverige, tror Louise Bjurvill.

Inga privatdeckare
Dessutom har svenska advokater inte några privatdeckare till hjälp. Så Fagerviks advokat lever närmare verkligheten även om det inte alltid slutar lika lyckligt som i TV.

Vardagsproblemen är ju bodelningar, vårdnadsstrider (inte bara om barn utan också om t ex husdjur), grannbråk och småbrottslighet.

Men advokater har inte något gott rykte hos alla, påpekar hon. Shakespeare har i ett drama uttalandet att de första vi ska döda är advokaterna. De har kallats för djävulens hantlangare och president Bush den äldre skyllde USAs problem på advokaterna.

Hur kan detta komma sig? Advokaten har ett yrke som kräver stort oberoende, har tystnadsplikt och skyddas numera av internationella konventioner.

Naturligtvis har olika slags advokater olika problem; humanjurister skiljer sig från affärsjurister. Men för alla är det mer slitigt än glamoröst och sexigt. I mycket är det ett hantverk som kräver att man läser tusentals sidor av t ex förundersökningsprotokoll.

Inga psykoterapeuter
Och det är ett konservativt yrke. Här i Sverige är det inte tal om att kalla in en psykoterapeut när advokaten har arbetat med svåra mänskliga problem, men det görs i FN, säger hon.

Det är ett fantastiskt yrke där man får lära sig så mycket om människor ­– och sig själv. I processandet finns starka känslor men det är också en guldkant på arbetet. Fast det kan vara trist med nämndemän som somnar…”

Sedan 1993 är hon advokat och har haft svåra mål. Redan 1994 skulle hon upp i Högsta domstolen med ett hiv-mål.

Det blev en ny strikt svart dräkt, och justitieråden var vänliga.”

Hon har varit inblandad i några kända ärenden, bl a det första svensk-thailändska pedofilmålet där hon var målsägandebiträde åt den 14-åriga thailändska pojken. Det var det första sådant mål i Europa och första gången det gällde dubbel straffbarhet, eftersom sexbrott var straffbart både i Thailand och i Sverige.

Och hon vet att det nu gått ganska bra för pojken.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22