Julie Parsons: Mediareportern skriver om död och anpassning

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Julie Parsons är en av få kvinnliga kriminalförfattare på Irland. Hon säljer i skapliga upplagor hemma på den Gröna ön och räknas som irländare trots att hon är född och uppvuxen i Nya Zeeland. När hon var fem år gammal försvann hennes far spårlöst i samband med en båtresa. Sedan han dödförklarats flyttade hon som tolvåring med mor och syskon till mammans hemland.

Där fick Julie ta på sig rollen som familjens ”duktiga flicka” något som inte var lätt. Det var ibland både svårt och hemskt och det var känslor som hon lyfte fram när hon började skriva på allvar. Det visade sig vara utmärkt terapi, har hon sagt.

På Irland blev Parsons välkänd som journalist i radio och tv långt innan hon skrev sin första bok. Men så började hon i en skrivarcirkel och blev uppmuntrad att fortsätta, vilket resulterat i böckerna Mary, Mary, Friargåvan (The Courtship Gift) och När tiden är inne (Eager to Please).

Uppslaget fullföljdes

Allt började när hon fick uppslaget om hur en ung kvinna anmäls försvunnen och sedermera hittas mördad. Idén blev ett synopsis som hon skickade till ett förlag där man gärna ville se resten. Det åstadkom hon tack vare sin journalistiska bakgrund. Hantverket som består i att bygga en spännande intrig och håller fast läsaren är inte så olika mellan författeri och journalistik.

Så föddes Mary, Mary.

Huvudperson är Mary bosatt i Nya Zeeland. Hennes mamma tar henne med till Irland för att besöka mormodern och sin döende mor.

Där hittas Mary mördad och kommissarie McLoughlin får hand om utredningen. Den stackaren har ett eländigt hemliv och dränker sig i sprit. McLoughlin blir riktigt intresserad av Marys mor Margaret när han försöker ta reda på hurdan Mary var när hon levde.

Snabba klipp

Parsons skriver i snabba klipp, som den TV-journalist hon är. Och inte alltid serverar hon historien i kronologisk ordning. Då kan hon avslöja precis hur mycket hon vill att läsaren ska få reda på.

I Friargåvan har en man dödats av bistick i sitt arbetsrum. Givetvis är det nåt skumt med det, alla visste ju att han var allergisk mot bin. Och varför öppnade han inte fönstret direkt han fick syn på biet?

Det låter som inledningen på en klassisk pusseldeckare, men är faktiskt mer än så. I en av huvudrollerna finns den dödes fru, insektsexperten Alma, som så småningom inser att hon egentligen inte kände mannen hon varit gift med så länge.

Satt i fängelse

När tiden är inne handlar om Rachel som dömts till livstids fängelse för mord på sin man.

Hela tiden hävdar hon att hon inte avlossade det dödande skottet. Efter tolv år förvandlas hennes straff till villkorligt och hon ska plötsligt återvända till samhället. Inlåst har Rachel haft gott om tid på sig att tänka ut hur hon ska straffa mannen som fick henne att hon hamnade i fängelse.

För att kunna skriva den boken besökte Julie Parsons ett kvinnofängelse och fick sitta i cell för att riktigt kunna beskriva hur det kändes att sitta inspärrad.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22