Jubileumsbok från Svenska Deckarakademin

Apr 19th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Artikel

Omslag till 221 deckareLagom till sitt 40-årsjubileum (läs artikel här intill) ger Svenska Deckarakademin ut en ny bok. Det är ju omåttligt populärt att skriva böcker om allt möjligt i ett antal av 1 001 saker man ska uppleva innan sin död. Film, böcker, platser ja, fantasin är ofattbar.

Nu hakar Svenska Deckarakademin på trenden. Man ger ut en bok som heter 221 Bra deckare du bör läsa innan du mördas. Ett stort antal av Deckarakademins medlemmar har valt ut sina favoriter. Här finns de titlar du väntar dig, men också många oväntade. Och naturligtvis kommer läsaren att sakna några, liksom att han ifrågasätter några val. Men alla saknar olika naturligtvis. Tycke och smak går inte att lista i 221 titlar.

Men idén är rolig och intressant. Antalet, 221, är inspirerat av adressen till världens mest berömde detektiv. 221B Baker Street. Det är en brokig blandning av titlar det tipsas om. Alla genrer är representerade och författarna representerar 23 olika nationer. Det äldsta boktipset är Das Fräulein von Scuderi av E T A Hoffmann från 1818 och sedan radas titlarna upp med en sida per bok ända fram till våra dagar. Endast ett fåtal av författarna är representerade med mer än en titel – och aldrig med fler än två.

Boken innehåller även ett förord av Ulf Durling, en presentation av Svenska Deckarakademin samt en förteckning över alla priser Deckarakademin delat ut.

BTJ-förlag
Redaktör: Ulf Durling
Medredaktörer: K Arne Blom & Johan Wopenka
ISBN 9789170186998, 271 sidor, storpocket

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22