Joyces obegripliga bok

Nov 18th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Artikel
Bertil Falk

Bertil Falk. Foto Ahrvid Engholm

Av Jean Bolinder

Bertil Falk är en mångkunnig och utomordentligt flitig man. Han har utfört ytterst gedigna livsverk först på Kvällsposten, sedan för DAST och därtill bl a genom utgivandet av Sveriges originellaste skriftserie, Zen Zats julböcker. Serien inleddes 1998 med boken De fyra flintskallarna som trycktes i 100 ex. Året därpå kom Drakblod i 99 ex och år 2000 utgavs Infranet i – ja, det är inte så svårt att gissa: 98 ex.

I år heter boken Finnegans Likvaka och är en översättning av början på Finnegans Wake som James Joyce utgav 1939, och som ingen tycks ha begripit ett jota av. Det är årgång 16 i Bertil Falks serie, tryckt i 85 exemplar.

Ezra Pound fann ingen mening alls i Finnegans Wake, “ingenting i stil med gudomlig inspiration eller en ny kur för gonorré”. Vladimir Nabokov tyckte det var “en kall pudding till bok, en envis snarkning i rummet intill”. Samuel Beckett fann att den “handlar inte om någonting. Den är detta någonting i sig självt.”

“Byggmester Finnegan, av den Stammande Handen, frimäns murare, levde på det bredaste sätt föreställningsmarginellt i sin forslyst förlångtbak för budskrap inför joshuas domarebok har gett oss nummer eller Helveticus begick deuteronomy (jästigår han strängeligen stack sin tete i en balja för att se sina ödens fremtid men innan han snabbt stack igen, så dunstade vattnet, tack vare moses makt, och all guiness mötte sin exodus vilket bör visa dig vilken pentateuchig grabb du var!) och under mäkta udda år staplade denne man Handtråg, Cement och Edificier i Fylltratts Torp bildning supra buildning på bankerna för the livers vid Soangso.”

Fundera över det! Exodus är ju berättelsen om Israels uttåg ur Egypten vilket skildras i 2:a Mosebok och Deuteronomy är namnet på 5:e Mosebok där Moses dör och begravs så att ingen kan finna graven. Han efterträddes av Joshua. I Bibeln följer Joshuas bok och Domarboken5:e Moseboken. I texten nämns “Joshuas domarebok” och “dunstade vattnet, tack vare Moses makt”.

Förmodligen låg texten närmare till för en katolik på Joyces tid än den gör för oss i en sekulariserad värld ca 75 år senare. Men den är utan tvekan intressant att spekulera över för vår tids människor också. Kanske bör man inte se den som ett budskap från författare till läsare utan mera som upptäcktsresa James Joyce gör i sin egen föreställningsvärld, sitt eget sinne.

Boken pryds av ett utsökt omslag av Iris Brinkborg som är dotterdotter till Bertil Falk och som pluggar konst i Bergen. Hon har målat en tätt sammantryckt stileklektisk agglomeration där tornuren saknar visare och gör staden tidlös.

Sammantaget är detta en kulturell händelse av stora mått.

——–

Läs också Ordrik bok i begränsad utgåva

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22