Jonas Bonnier: Mycket fakta, men det är en roman!

Oct 7th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Artikel

Jonas BonnierPå tv går en dokumentärserie, det har kommit minst en faktabok och en tidigare roman om det stora helikopterrånet  i Västberga, då man plockade 39 miljoner från en värdedepå.0

Jonas Bonnier är alltså inte först, och han bygger på fakta. Men han är ingen fackboksförfattare, understryker han i samtal med förläggaren Daniel Sandstedt på Bokmässan.

Förläggaren ville kalla varianten för true crime fiction. Författaren ville skriva en roman som ändå bygger på kända fakta, Helikopterrånet.

— Kittet är det påhittade.

Han hade tre huvudsakliga källor när han började. Det fanns de tidigare böckerna, filmerna och domstolsprotokollen. Och sedan det kanske viktigaste: han kunde intervjua rånarna när de kom ut efter sju år från det fängelsestraff de dömdes till för rånet.

— Jag har ju varit journalist men inte i det här läget. Det skulle ju bli en roman. Sade de något kul tog jag med det, men det tråkiga struntade jag i.

Han intervjuade rånarna en och en. De hade inte träffats tillsammans sedan rättegången. Men några kontaktuppgifter tyckte de inte att de skulle byta.

— Bäst att du inte har våra och att vi inte har dina. Och vi bör inte lämna platsen tillsammans för då hamnar nog du också i polisens spaningsregister, sade de.

De var övertygade om att polisen höll koll på dem. De är professionella brottslingar och de har alltid nya planer, och de vet att polisen också har bra koll.

Det fanns då bara tre ställen i Stockholm där man förvarade stora mängder pengar, riksbanken och två värdedepåer, i söder och norr. Alla rånare grubblade över hur de skulle kunna ta sig in. Man behövde en helikopterpilot och någon som var bra på att spränga tak. En av de fyra hade gjort rånet mot Nationalmuseum.

Naturligtvis lockar stora pengar, men det var också så att de hade satsat tidigare rånbyten i en räktrålare, men blev blåsta. Och de behövde betala tillbaka till en massa kreditorer.

Hur ser du på det moraliska i att skriva så att vi faktiskt som läsare hejar på brottslingarna? undrar Daniel Sandström.

— Vi har alla våra gränser, svarade Jonas Bonnier, men här kom ingen till skada, pengarna tillhörde ”ingen”, så i krimgenren är den ju dålig eftersom det inte finns våld och blod. Och i en del andra branscher är 39 miljoner inte så mycket, motsvarar kanske bara bonus till en bankdirektör.

Det speciella med den här boken är ju att det mesta är känt, och ändå ska det bli en spännande bok. Så spännande att Hollywood har köpt rätten att göra film, men sådant vet man ju aldrig hur det blir, säger Jonas Bonnier som ringt några gånger och frågat hur det går. Det går alltid utmärkt, alla glada. Men sedan blir det tyst igen.

De fyra huvudpersonerna är olika, i personlighet och bakgrund. Och vi har ju fördomar om hur rånare ser ut.

Miljonerna är fortfarande borta. Jonas har inte fått tips om var de finns.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22