John Harvey – Skriver deckare med anknytning till jazzmusik

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Artikel

Av Bengt Heurlin

Musiken spelar ofta en viktig roll för dagens deckarhjältar. Bland de svenska räcker det att nämna Åke Edwardsons Erik Winter och Henning MankelIs Kurt Wallander.

En intressant engelsman är John Harvey. Han har ett brett intresse för jazz och det har han fört över till sin huvudperson, ”detective inspector” Charlie Resnick som figurerar i tio romaner. Flera ska det inte bli, säger John Harvey. Som läsare kan man bara hoppas att han i likhet med Arthur Conan Doyle kommer på andra tankar. En av romanerna har fått titeln Off Minor.

Särskilt intressant för Ellington-vänner är novellsamlingen ”Now’s the Time”. En av historierna där heter ”Cool Blues”. Den handlar om en sol- och vårare som tar kontakt med kvinnor på tunnelbanan och så fort tillfälle ges försvinner med deras pengar och kreditkort.

Spelat hos Ellington

Den polis i London som har hand om fallet kommer ingen vart och ber Resnick om hjälp. Mannen uppträder under falskt namn, nytt för varje offer. När Resnick får höra namnen ler han: de är lånade från medlemmar i Ellingtons orkester! Inte de stora solisterna utan till exempel sådana som gjort ett kortare gästspel hos Duke.

Plötsligt har man fått en ledtråd. Det blir meningsfullt att be de drabbade kvinnorna hjälpa till att skapa en bild av skojaren och börja leta efter honom i skivbutiker och på jazzklubbar. Resnick får tillfredsställelsen att vara med när polisen griper honom.

Boken avslutas med en ”Coda” där Harvey redovisar sina och Resnicks favoritartister och de skivor de gärna lyssnar till.

John Harvey är tyvärr inte översatt till svenska, men hans böcker dyker ibland upp i våra större bokhandlar. Naturligtvis går de att köpa från England. Mitt exemplar av Now’s the Time är en paperback för £5.99.

Vill du läsa mer om John Harvey och Charlie Resnick kan du göra det på Harveys hemsida: www.mellotone.co.uk  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22