John Dickson Carrs historiska inspiration

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Artikel

AV KLAS LITHNER

Förutom att Carr var en mästare i kostymdeckarens genre, var han även i övrigt intresserad av gamla brott. Sålunda har han i den ej översatta The Murder of Sir Edmund Godfrey (1936) lämnat en detaljerad skildring av ett mord i London 1676 och även lagt fram en teori om gärningsmannen. Vidare har han i Svart sabbat (1939) inspirerats av giftmörderskan markisinnan de Brinvilliers i Paris. Hon var aktiv 1666-72 och avrättades 1676.

Jag har också i en artikel i DAST nämt den tyvärr icke översatta doktor Fell-boken Below Suspicion (1950) som ett exempel. Denna är tydligen inspirerad av giftmordet på Charles Bravo i Balham i London l876.

Nu har jag stött på ett ytterligare sådant exempel. I den förträffliga uppslagsboken The Murderer’s Who’s Who av Gaute och Odell (London, 1980) om huvudsakligen engelska mord under 1800- och 1900-talet fann jag nämligen fallet Christiana Edmund s (s. 122-123). Referatet lyder sålunda i förkortad översättning:

Den 42-åriga ogifta Christina Edmunds bodde i Brighton och var förälskad i sin läkare, den gifte dr. Beard, som avvisat henne. Den 10 augusti 1871 sände hon läkarens hustru ett paket med förgiftade kakor, men mordförsöket misslyckades. När utredningen startade, blev hon även misstänk för att flera månader tidigare ha giftmördat en 4-årig pojke med strykninbehandlade chokladbitar. Det visade sig att hon köpt stryknin flera gånger och brukade skicka barn att köpa godsaker åt henne, som hon sedan lämnade liggande framme så att andra kunde ta och äta av dem. Detta ledde till att flera barn blev förgiftade men överlevde. Christiana Edmunds försökte avvända misstankarna genom att visa att hon själv och flera andra personer blivit förgiftade. Vid rättegången beskyllde hon dr. Beard för att bära ansvaret för hennes handlande. Juryn fann henne skyldig och ej sinnessjuk, men hon benådades från dödsstraff förmodligen på grund av den tydliga psykiska abnormitet som brotten vittnade om.

Den bok som Carr uppenbarligen inspirerats till är The Black Spectacles (1939) med amerikansk titel The Problems of The Green Capsule, ickeöversatt, som är den tionde av böckerna om dr. Gideon Fell.

Däri förekommer ju förgiftningar av godis, som placeras lättåtkomligt och drabbar barn, och ett barn, som skickas att köpa godis åt en vuxen, och där ansvaret är avsett att läggas på andra personer än förövaren.

Det kan tilläggas, att Carr använt tricket med de gift insprutade chokladbitarna även i den under namnet Carter Dickson utgivna, icke översatta The White Priory Murders från 1934.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22