John Ajvide-Lindqvist: Författare som letat fram vampyrerna i Blackeberg

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Artikel

Av Inger Strandberg

John Ajvide-Lindqvist är 36 år gammal. Han ville bli något hemskt och fantastiskt. Under hela uppväxten läste han mängder om varulvar, vampyrer, råttor som åt människor och andra fantasifulla historier. Han hade 97 av de 100 böcker som B. Wahlströms gav ut under namnet Kalla kårar.

”Jag var ett ensamt barn. Trolleriet blev min tillflykt, min hemlighet. I Magisk cirkel, där jag gick med som 13-åring, fanns andra mobbade pojkar. Det var nog meningen att jag skulle kunna försörja mig som trollkarl”, har John sagt. ”Men det gick inte för jag pratade mer än trollade. Då blev jag ståuppkomiker i stället.”

Det fortsatte han med i tolv år.

”Fast till sist skrev jag mest texter åt andra ståuppkomiker. Det blev mer och mer skrivande och egna framträdanden.”

Komiker är han fortfarande lite då och då men författare är han mest. Han har skrivit delar av TV-serien Reuter & Skoog, revyn Fritt fall och Sveriges Televisions drama Kommissionen som ska börja sändas nästa vår.

Men mest känd har han blivit det senaste halvåret för att han skrivit den första ”riktiga” skräckromanen sedan Viktor Rydbergs Vampyren. Den heter Låt den rätte komma in (Ordfront) och handlar om blodtörstiga vampyrer i Blackeberg, en förort i nordvästra Stockholm. Titeln snoddes av Morrisey som gjort låten Let the right one in.

Numera har han flyttat till Rådmansö utanför Norrtälje där han redan har en andra bok klar – Hanteringen av odöda. En bok om att skräck föder skräck.

– Jag älskar att bli rädd. Och jag tror att skräcken handlar om någon form av förberedelse för döden.

Konkurrens av frun

Den nu utgivna romanen kom till sedan hans hustru fick i uppdrag att hålla kurs i skräckens historia.

”Jag hade gjort några försök att skriva ’seriös’ litteratur utan större lycka”, har han sagt. ”Men jag hade också skrivit en skräcknovell som blev riktigt bra. Nu blev jag rädd att min fru skulle veta mer om skräck än jag som plankat in på alla horrorfilmer när jag var liten och läst alla Kalla kårar. Så jag satte igång att studera.”

Sedan skrev han och uppväxtorten Blackeberg visade sig vara en bra lokalisering. Låt den rätte komma in är aningen självbiografisk och handlar om tolvårige mobbade Oscar.

Vidrigt att vara vampyr

”Det jag ville var att få till en alternativ vampyrstory med mer realism än i det jag läst och sett om vampyrer. Jag menar, det måste vara vidrigt att vara vampyr och drivas av behovet att skaffa livsmedlet blod på det enda sätt som beskrivits.”

Han har slagit fast att allting i romanen faktisk har hänt – om än inte på riktigt, fast i andanom. Huvudpersonen Oscar lyckas hämnas på sina plågoandar, något som författaren anser var extra viktigt.

Men är vampyrer i Blackeberg verkligen trovärdigt? Absolut, menar John Ajvide-Lindqvist. För att övertyga läsaren måste man själv tro på det man skriver, och i bokens kontext kan man tro.

Jag har aldrig personligen sett några vampyrer i Blackeberg. Där bor nog vanliga människor som lever vanliga liv.

Men vintern 1981 satt Oscar i ett av hyreshusen, läste skräcknoveller och drömde om att hämnas.

Han vill slippa skolan där mobbarna höll till. Utanför kiosken hängde löpsedlar om en rysk u-båt som gått på grund i Karlskrona.

I närbelägna Vällingby har en pojke brutalt mördats samtidigt som Oskar levt sig in i sina fantasier om hur han skall döda den värste plågoanden. Och Oscar börjar inbilla sig att han kan få oerhörda saker att hända.

Pojkes väg ur barndomen

Det är alltså inte enbart skräck utan en skildring om en mobbad pojkes väg ut ur barndomen och hans följande vägval. Bokens prolog har en klassisk berättarintroduktion genom en obönhörlig inåkning mot Blackeberg – den plats där helvetet skall bryta löst. Ajvide-Lindqvist vet vad han gör och varför och han etablerar redan från början en social skildring av den typ som är vanlig i svenska mainstreamromaner.

 

NAMN: John Erik Ajvide-Lindqvist

FÖDD: 2 december 1968

FÖDELSEORT: Stockholm

UTBILDNING: 3-årigt gymnasium (Na), Litteraturvetenskap ett år, kurser i stenografi, hebreiska och pantomim.

BÄSTA SKRÄCKBOK: Books of blood av Clive Barker.

SCENDEBUT: Köksdörröppningen i Blackeberg 1974.

DEBUT SOM STÅUPPKOMIKER: Westermans, maj -89.

FAVORITKOMIKER: Nils Moritz

FAVORITPUBLIK: 50% kvinnor, 50% män, 0% alkohol.

FAVORITÄMNE/PRATAR HELST OM: Vätesuperoxid, politik mm.

ÖVRIGT: Skriver en hel del åt andra komiker. Skriver också dramatik och prosa.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22