Joe R Lansdale: ”Hip” skrivare med bred bakgrund

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

Joe R. Lansdale har fått epitetet ”hip” författare sedan han började skriva kriminalromaner om de omaka vännerna Hap Collins och Leonard Pine. Hap är vit heterosexuell medan Pine är svart bög.

Lansdale har plötsligt blivit ”den man bara måste läsa”, och regissören David Lynch har köpt rätten att göra film av författarens tredje och senaste roman om de två kamraterna – The Two Bear Mambo.

Ku Klux Klan att räkna med

I den boken åker Hap och Leonard till en småstad i Texas för att hitta Haps försvunna före detta fästmö, som nu kommit upp sig och blivit advokat. I den lilla staden pyr rashatet och Ku Klux Klan är en kraft att räkna med. Paret anländer i ett skyfall som översvämmar hela trakten. Detta och det hat de möter gör uppdraget svårlöst och alltsammans slutar med natur- och människokatastrof. Effekterna verkar skrivna direkt för vita duken.

Mitt i alltsammans finns en grym humor. Den egenskapen har knappast Lynch, så man kan befara det värsta när filmen kommer.

Joe R. Lansdale kommer själv från landet i östra Texas, jobbade som ung med en massa diversearbeten och hade en period på 60-talet då Lenin var ledstjärnan.

Mångsysslande lantis

I början av sin skrivarkarriär författade han skräcknoveller och sedan dess har det förutom kriminalromaner blivit både science fiction och fantasy, västernböcker, ”karlakarlsäventyr” och allt i övrigt man kan tänka sig. Det han gjort har heller inte gått obemärkt förbi. Han fick Bram Stoker-priset for The Night They Missed the Horror Show och hans roman The Drive-in nominerades för World Fantasy Award. Märkliga gestalter har alltid spelat roll. I västernboken The Magic Wagon finns förutom revolvermannen en brottande apa med.

Själv har han levt ett liv som ibland liknar det han skriver om. Han är underkunnig om orientaliska mordtekniker som folk i väst knappt kan uttala namnen på och medan han bodde i San Francisco och ännu hade hår ända ner till rumpan lät han sig hyras som privat livvakt.

Han gillar att framställa sig som en tuffing som spottar ut cyniska repliker och gärna tar till knytnävarna. När han berättar att ett av hans första arbeten var att plocka rosor kommer genast repliken att ”doften gjorde mig illamående efter ett tag”. Men han fortsatte och framhåller att det inte är någon barnlek att plocka rosor. Törnena skär sönder händerna.

Avskyr rasism

Av det han skrivit är han mest förtjust i The Night They Missed the Horror Show, eftersom den bygger på sådant som hänt honom själv och hans vänner. Texten speglar hans barndomstrakter.

– Fast det betyder inte att alla jag växte upp tillsammans med lät hundar släpas efter bilar eller var rasister. Rasism är något som oroar mig djupt, och det är kanske därför fenomenet uppenbarar sig oftare än allt annat i mina texter. Det finns i nästan varje berättelse. Jag känner folk som är verkligt fina människor, bortsett från att de har den här rasistiska sjukan.

Lansdale lämnade södern och flyttade till Kalifornien delvis för att komma ifrån människors rasistiska attityd, men märkte snart att det inte var så annorlunda där. Skillnaden låg mest i att folk inte spottade ur sig invektiven. Rasismen finns, säger han, överallt, inte enbart i Sydstaterna. Han ångrar inget han skrivit, men menar att han kanske borde gå tillbaka och skriva om en del av de äldre sakerna. Det finns sådant som är grovhugget och kanske alltför blodigt.

– Jag visste inte alltid vad jag sysslade med, försökte tränga fram så långt det var möjligt. Våldet är berättigat, men jag önskar jag kunde skriva om det nu, göra texten skärptare och bättre klargöra det jag ville ha sagt.

Vill slippa genre-klyshorna

Hans drömbok ligger klar i huvudet.

– Jag vill skriva en stor historisk roman i västernmiljö, en som är rolig och realistisk på samma gång. Min egen Little Big Man, fast min berättelse egentligen inte alls är lik den. Jag har grubblat på den i åratal.

Men de närmaste åren kommer det att bli spänningsromaner med kriminellt innehåll. Han önskar bara att det skulle gå att komma ut ur genrebeteckningarna, inte vara splatterförfattare, SF-författare eller deckarförfattare – enbart författare Lansdale.

– Jag vill fortsätta att skriva för mig själv och om folk gillar det är det ju inte så dumt.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22