Jean och Ruth blev 1995 års favoriter hos läsarna

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Artikel

DAST:s läsare har gjort sitt val. Omröstningen om 1995 års bästa deckare och thrillers är avslutad.

I den svenska delen tog Jean Bolinder storslam med sin bok Fjärilseffekten, med mer än dubbelt så många röster som tvåan – Henning Mankells Villospår. Tredjeplatsen belades av Återkomsten av Håkan Nesser.

Det var betydligtjämnare på utlandssidan, åtminstone mellan de två främsta. Länge låg En enkel plan av Scott Smith främst men i hälarna på den fanns hela tiden Simisola av Ruth Rendell. Tredjeplatsen delas av Dödscellen av John Grisham och Kains döttrar av Colin Dexter. Det dröjde ända till sista räkningsdagen innan detta utländska storlopp avgjordes. Ruth Rendell prickade in fem förstaplatser på röstsedlarna medan Scott Smith i en kom tvåa, två trea och i två inte var med alls. Det kom att skilja fyra poäng mellan ettan och tvåan.

Sammanräkningen har gjorts så att en förstaplats fått fem poäng, en andra fyra, en tredje tre, en fjärde två och en femteplats en poäng.

Vinnarna och deras förlag belönas för prestationen med var sitt exklusivt diplom, designat av Stefan Melajev.

Sammanlagt röstade den bästa av alla läsekretsar på 69 olika titlar, något fler titlar på den utländska än på den svenska sidan.

Och det är många som velat uttrycka sin åsikt: till redaktionens förvåning och glädje har nästan en tredjedel av prenumeranterna varit med – räknat i absoluta siffror.

Vid kontroll har det visat sig att en hel del av de röstande inte är DAST-medlemmar om man skall gå strikt efter abonnemangslistan. Vilket kanske inte är så förvånande med tanke på att en stor del av upplagan går till bibliotek.

Vi tackar nu alla som gjort sig besväret att rösta. Dragning bland röstsedlarna kommer att ske vid en ceremoni i Stockholm, med Olov Svedelid som ”notarius publicus”, denna månad och därefter kommer de som så förtjänar att få sina utlovade böcker.

SVENSKA:

1. FJÄRILSEFFEKTEN

Av Jean Bolinder

Carlssons Förlag

110 poäng

2. VILLOSPÅR

Av Henning Mankell

Ordfront

54 poäng

3. ÅTERKOMSTEN

Av Håkan Nesser

Bonniers

46 poäng

Utländska

1. SIMISOLA

Av Ruth Rendell

Legenda

62 poäng

2. EN ENKEL PLAN

Av Scott Smith

Bonniers

58 poäng

3. DÖDSCELLEN

Av John Grisham

Bra Böcker

40 poäng

samt

3. KAINS DÖTTRAR

Av Colin Dexter

Norstedts

40 poäng  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22