Janet Evanovich: – Jag slängde strumpbyxorna, och blev författare på heltid!

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-3, Artikel

Stephanie Plum är kvinnan som hellre flyr än skjuter skarpt. Stephanie är faktiskt en av deckarvärldens få normala kvinnor. Hon är lika rädd och nervös som de läsare som hittar henne i Janet Evanovichs böcker. Det är med stark självövervinnelse hon tvingar sig till hjältedåd, För att genomföra dessa har hon stor hjälp av sin excentriska mormor och Joe Morelli, en mycket oemotståndlig man.

– Jag har alltid varit för fantasifull för mitt eget bästa, säger Janet själv. Jag dagdrömmer på tok för mycket. Mina föräldrar var alltid bekymrade för hur det skulle gå för mig i livet.

Det var inte bara hon själv som tyckte att hon hade vansinniga idéer. Dessa måste få utlopp så hon började på konstskola.

– Det funkade inte. Då skrev jag märkliga oläsbara kvasilitterära noveller istället. Det funkade inte heller. I ren desperation halade jag på mig ett par strumpbyxor, tog på den lilla dräkten och blev springflicka på ett stort kontor. Det var eländigt.

Där höll hon på att bli galen.

– För att inte bli alldeles tokig skrev jag härliga romantiska historier på nätterna och lät kontoret stå för portot när jag skickade manusen till olika förlag. Och det omöjliga inträffade: Ett förlag tackade ja!

Raskt sade hon upp sig och började skriva romantikböcker på heltid. Strumpbyxor och dräkt åkte ut med soporna. Rena paradiset!

– Men efter ett dussin böcker gick det inte längre. Fantasin sinade, jag kom inte på fler samlagsställningar. Då beslutade jag mig för att försöka skriva deckare!

I två år hängde hon sig på jag poliskåren i Trenton, New Jersey.

– De blev säkert irriterade. Jag drack öl tillsammans med poliserna, tjuvlyssnade, svor som en borstbindare och försökte smälta in bland grabbarna. Att vara författare är inte det lättaste här i världen…

Stephanie Plum är inte författarens alter ego, men hon säger sig känna henne väl.

– Och givetvis har jag träffat en och annan Joe Morelli i mitt liv, menar hon.

Janet Evanovich nominerades till en Edgar och en Golden Dagger med sin första deckare Lovligt byte, som blev en succé världen över. Hennes andra – Jagat byte – kom ut på Richters förlag i november i fjol. Den fick en utmärkt recension i DAST.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22